Проф. Григорий Вазов: Въвеждането на еврото в България до 2022 г. е възможно
Секция: ИКОНОМИКА
03 Февруари 2019 15:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Григорий Вазов: Въвеждането на еврото в България до 2022 г. е възможно

/КРОСС/ Въвеждането на единната европейска валута в България до 2022 г. е възможно, заяви проф. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ и член на Фискалния съвет на България, пред БНР. 

Според него страната ни е изпълнила техническите изисквания за влизане в еврозоната. Оттук нататък процесът може да бъде възпрепятстван единствено поради политически причини.

„Минималният срок е 3 години, но предстоят европейски и местни избори, възможни са и предсрочни избори. Нека не слагаме 3, а 4 или 5 години срок за въвеждане на еврото. Представете си БСП да спечели и да прилага „Визия за България“ – това означава отлагане на влизане в еврозоната с 2-3 години. Нещата не са сигурни от политическа гледна точка. От икономическа гледна точка, като бюджетен дефицит, инфлация и всичко, ние и в момента сме готови да влезем в еврозоната“, каза Вазов.

Според него политическите рискове стоят и от двете страни, като е възможно Европа умишлено да забави приемането на България в икономическия механизъм ERM II – т.нар. „чакалня за еврозоната“.

„И в момента се правят много сериозни проверки на няколко много сериозни български банки. Технически се работи. Министърът на финансите е прав, че на 1 февруари 2022 година можем да влезем в еврозоната. Политиците са тези, които могат да объркат всички тези процеси. Един ден по-ранно влизане е един ден по-добро за България“, каза икономистът и адресира притесненията, че влизането в еврозоната ще доведе до повишаване на цените, но не и на доходите.

„Няма да станем за три дни по-богати, но между 3 и 6 месеца всичко ще се изравни. Като пропорции всичко ще си дойде на мястото - цени, заплати, пенсии. Ще сме влезли обаче в семейството на сериозните държави, мястото, в което всеки спокойно инвестира. В момента живеем в държава на ограничени икономически действия“, допълни експертът.