Кирил Маричков с Наградата на София на 23-тия София филм фест
Секция: КУЛТУРА
03 Февруари 2019 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кирил Маричков с Наградата на София на 23-тия София филм фест

/КРОСС/ В чест на легендарния български музикант ще бъде показан филмът "Щурците - 20 години по-късно" (1988).

В него режисьорът и продуцентът Панчо Цанков и операторът Андрей Чертов правят документално-игрален портрет на рок-групата, характеризираща цяла епоха за българската музика.

На фона на концерти в зала "Универсиада" през 1987 г. са представени интервюта с членовете на състава, които разказват за историята на групата, перипетиите през годините, начинът на създаване на песните, влиянието на славата.

"В съдбата на "Щурците" се оглеждат много от абсурдите в България от средата на 60-те до 80-те години на ХХ век. Борбата им да свирят рок, отказът да се подчиняват на нелепи изисквания и идеологически ограничения им създават проблеми, но развиват и гражданското им мислене и им спечелват хиляди възторжени фенове", пише по повод 20-годишнината на групата киноведът Александър Янакиев.

През 2017 г. "Щурците" празнуват своята 50-годишнина с концерт в Арена Армеец. Гост-музиканти са Иван Лечев и Славчо Николов, а подгряващи групи са БТР, Д2, Тангра и Фондацията. И тогава това не е просто концерт, а незабравим спектакъл - магическа комбинация от уникалната музика на "Щурците" с вечно актуалните послания на песните им, динамика и емоционален заряд. "Две следи", "Среща", "Рок в минало време", "Вкусът на времето", "ХХ век", "Конникът", "Клетва", "Вълшебен цвят", "Мускетарски марш" са само част от златните хитове на групата, които знаят и помнят вече няколко поколения меломани!