Китайската нова 2019 година започва на 5 февруари
Секция: ЛЮБОПИТНО
04 Февруари 2019 07:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китайската нова 2019 година  започва на 5 февруари

/КРОСС/ Китайската нова 2019 г. или т.нар. Пролетен фестивал започва на 5 февруари. Официалните почивни дни т.г. са от 4 до 10 февруари, а празненствата продължават около 15 дни - до Фестивала на фенерите. Пролетният фестивал е най-продължителният празник в Китай и хората от цялата страна пътуват в опит да се приберат вкъщи, за да отбележат Китайската нова година със семействата си. Не малко семейства заедно пътуват по време на празничните дни и това създава най-голямата годишна „миграция" в света, известна като „Треска по пътуване около Пролетния фестивал". Близо 3 милиарда е общият брой на пътуванията със самолет, влак, кораб и автобус.

Една шеста от хората по света отбелязват празника, който се чества не само в Китай, но и във Виетнам, Сингапур, в други азиатски страни и в китайските квартали в Ню Йорк, Ванкувър, Лондон, Сидни. Новогодишната китайска вечеря е най-съществената част от празненството. След нея семействата стоят заедно, наблюдават Галата (най-гледаната ТВ програма в КНР) по случай Китайската нова година и разговарят. Фойерверките са неизменна част от тържеството и се превръщат в най-мащабното шоу на планетата, защото всяко семейство се е запасило с пиротехника и участва в илюминациите.

Празничните новогодишни декорации са в наситено червено, защото в китайската култура цветът е символ на щастие, богатство и просперитет и отблъсква злите духове, носейки късмет.

Guo Nian Nao е най-използваният новогодишен поздрав и означава честита Нова година. Ниан е свирепото чудовище в историята на китайската нова година, което се бои от червен цвят и пукотевици, затова са фойерверките и споменатите декорации в червено.