Седмица за безплатни прегледи в онкологичните клиники на УМБАЛ „Свети Георги“-
Секция: Здраве
04 Февруари 2019 07:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Седмица за безплатни прегледи  в онкологичните клиники на УМБАЛ „Свети Георги“-

/КРОСС/ Седмица на отворените врати за безплатни прегледи и консултации от 4 до 8 февруари организират УМБАЛ „Свети Георги" ЕАД - Пловдив и Фондация „Спри рака". Кампанията е по повод Световния ден за борба с рака - 4 февруари, и ще се проведе в две от клиниките на болницата: в Клиника по медицинска онкология с началник проф. д-р Жанет Грудева и в Клиника по лъчеление с началник д-р Мария Влайкова.

Клиниките се намират в База 1 на първата университетска болница в Пловдив - бул. „Васил Априлов" №15А, и ще посрещат желаещите да се включат в Седмицата на отворените врати от 4 до 8 февруари без предварително записване: във времето от 10 до 12:00 ч. във втората сграда на Клиника по лъчелечение, там където се помещава Киберножът (срещу по-старата и позната сграда на Клиника по лъчелечение, в която са линейните ускорители), и от 12:00 до 14:00 ч. в Клиника по медицинска онкология.

В УМБАЛ „Свети Георги" се намира и единствената в страната роботизирана система за стереотактична радиохирургия - кибернож, Ciberknife Accuray. С въвеждането му в експлоатация в УМБАЛ „Свети Георги" се затваря пълният цикъл на висококачествено, високотехнологично и комплексно лечение на пациенти със злокачествени заболявания.

Уникалната апаратура е част от Високотехнологичния център за образна диагностика на онкологични заболявания, разположен в двете бази на УМБАЛ „Свети Георги" - База 1 на бул. „Васил Априлов" №15А и База 2 на бул. „Пещерско шосе" №66. В База 2 е изграден и център за диагностика и лечение на злокачествени образувания, в който е разположен другвисокотехнологичен апарат - позитронно-емисионен томограф /ПЕТ-скенер/.

Високотехнологичният център е изграден по Схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации", финансиран по ОП „Регионално развитие" 2007- 2013 и е на стойност 22 млн. лв.