Националният природонаучен музей-БАН представя книга за Боян Петров
Секция: КУЛТУРА
04 Февруари 2019 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националният природонаучен музей-БАН представя книга за Боян Петров

/КРОСС/ Сборник статии за алпинизма, под редакцията на Райнхолд Меснер, ще бъде представен на 7 февруари от 18:30 часа в зала „Проф. Марин Дринов" на БАН. На 7 февруари 2019 г. Боян щеше да стане на 46 години. Днес той е легенда и вдъхновение за много хора - изследователи, алпинисти, мечтатели.

Едно от последните неща, което Боян е направил в София, преди тръгването си за Шиша Пангма е запис на статията си за сборника под редакцията на Райнхолд Меснер „Убийството на невъзможното". Сборникът вече е публикуван и у нас от издателство Книгомания, благодарение на съпругата на Боян Петров - Радослава Ненова. В него Меснер пише за Боян:

„В миналото той вече бе показал своята мощ и решителност, катерейки соло, а също и пръв, отваряйки маршрути - нещо много рядко в алпинизма днес. Аз го наричам „пистов". Едва ли е възможно да се разкрие какво именно му се е случило на Шиша Пангма. Но това не променя почитта, която изпитвам не само към алпиниста, но и към човека Боян Петров."

Сред специалните гости на събитието ще бъдат Сандро Филипини - редакторът, с когото работи Райнхолд Меснер, Радослава Ненова, Тихомир Димитров - научен консултант на българското издание, преподавател и дългогодишен приятел на Боян Петров и д-р Петър Берон - учител, ръководител и вдъхновител на Боян.

Преди 50 години Меснер пише статия със заглавие „Убийството на невъзможното", след като осъществява своето най-трудно изкачване на Средното ребро на Сас дла Круш (Хайлигкройцкофел) в Доломитите. С това той прави епохална промяна в основните ценности на катеренето и поставя началото на движението за чисто катерене. Днес в книгата „Убийството на невъзможното" Меснер събира над 30 статии, в които известни катерачи от цял свят дискутират темата за предела в алпинизма. Една от тях е статията на Боян Петров, на когото Меснер посвещава цялата си книга.