Учени откриха начин за пречистване на водата от уран
Секция: Наука
04 Февруари 2019 18:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени откриха начин за пречистване на водата от уран

/КРОСС/ Учени от Далекоизточния федерален университет (ДИФУ) и Далекоизточния клон на Руската академия на науките са разработили нов дезактиватор, който пречиства водата от разтворен уран до 95%, съобщава университетът.

"Създаденият материал е способен да концентрира опасно радиоактивно вещество и лесно да го отделя от пречистения разтвор. Полученият сорбент е композиция от порести железни оксидни системи, съдържащи наноразмерно желязо", се казва в доклада.

Според Евгени Папинов, изследовател в лабораторията за ядрени технологии в Училището по природни науки към ДИФУ, новият метод подобрява ефективността на почистване на водните разтвори от уран и на отделяне на утайката от почиствания разтвор.Предлага се той да се използва в стандартни стационарни инсталации за подготовка на промишлени и битови води, както и за третиране на радиоактивно замърсени природни, отпадъчни и морски води. Сорбентът се въвежда във водната среда в съотношение 1:100. Процесът на пречистване се извършва при стайна температура от 3 до 48 часа, след което водата се филтрира и утайката се отстранява.