Инвалиди по документи работят в чужбина
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Февруари 2019 10:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инвалиди по документи работят в чужбина

/КРОСС/ Инвалиди, но само по документи. Това показаха в свое разследване в Ямбол от БТВ. Как хората, които получават пенсия заради тежки увреждания, всъщност работят в строителството или са избягали на гурбет.

В ромската махала в Ямбол на всяка улица, през две-три къщи, живеят хора с ТЕЛК. Екипът на БТВ тръгна по адресите и потърси болни хора, с висока степен на инвалидност. Една от тях е Вяра Янкова. Според експертното решение от ТЕЛК жената е след тежък инфаркт и се движи трудно. В коментар пред екипа на телевизията, тя заяви, че тя никога не е преживявала подобни заболявания и си е абсолютно здрава. За ТЕЛК жената е инвалид от септември миналата година, но тя твърди, че не знае.

Екипът на БТВ потърси и друга жена, която според документи от ТЕЛК е 75% инвалид след мозъчен инфаркт, както е записано в експертно решение от април 2018 година. Според съпруга й обаче тя работи в чужбина.Заминала е за Германия преди една година.

Най-зле според експертиза от ТЕЛК е 55-годишен мъж, който според документи освен с бастун се движи и с придружител дори на къси разстояния. През март миналата година ТЕЛК комисията му дава 95 % инвалидност отново с диагноза мозъчен инфаркт. Жена му обаче разказва пред екипа на БТВ, че мъжът й работи строител и дори в къщи не оставал без работа.

Общото между всички случаи е не само диагнозата, но и мястото, от което излизат решенията-болница "Свети Пантелеймон " в Ямбол. Председател на ТЕЛК комисията е неврологът д-р Радостин Иванов,чиито подпис стои под спорните документи. На въпрос на телевизията, как хора с 75% и 95% ТЕЛК работят по строежите или в чужбина, докторът отговори, че те може и да са се възстановили месеци след направените от комисията изследвания.

Според потърсеното обаче мнение на невролога извън системата на ТЕЛК, доктор Димитър Брънков - чудотворното изцеление на пациенти с подобна анамнеза е невъзможно. И без да съм невролог щом пише тежка степен, той няма да може да работи, не знам той сигурно няма да може да си сготви в къщи, а не да работи като строител ...Тук пише първа група,как ще работи, след като пише тежка парализа , посочва лекарят.