Жителите на казанлъшкото село Розово на протест заради мост
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Февруари 2019 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жителите на казанлъшкото село Розово на протест заради мост

/КРОСС/ Жители на емблематичното канзанлъшко село Розово излизат на протест. Мостът край селото е на път да падне заради близка кариера, твърдят местните хора. Те имат и още едно притеснение, а именно, че коритото на реката е променено с над 10 метра.

Жители на емблематичното канзанлъшко село Розово излизат на протест. Мостът край селото е на път да падне заради близка кариера, твърдят местните хора. Те имат и още едно притеснение, а именно, че коритото на реката е променено с над 10 метра от изкопните работи, извършвани в района.

Разваля се директно и изцяло цялата панорама на долината на Тунджа тук. Първият етап беше от „Арсенал" до моста. Там останаха само едни огромни гьолове. Една част от тях бяха затрупани с огромни панели. Спря се проектът. Започна се втори етап. Идваха няколко фирми да копаят, като всяка от тях копае от кота 0. Другото притеснение е мостът. Той се тресе, когато преминава по-голяма кола, обясни Иван Кючуков.

Жителите сигнализират, че се изнасят и инертни материали в неограничено количество. За случая е сигнализирана Басейнова дирекция, която е отговорната институция за контрола на проекта.

След като получих сигнала на хората от селото се свързах с Басейнова дирекция, защото това е отговорната институция, която трябва да следи за спазването на проекта. Има проект, но той е за почистване на речното корито. Оттук нататък още днес трябва да дойдат експерти, които са компетентни да кажат дали се спазва проектът. Оттам нататък си има процедура в зависимост от това какво ще констатират те, каза областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

От Басейнова дирекция потвърдиха, че е разпоредена спешна проверка на проекта.