Кампанията „Бъди войник“ търси млади хора за армията
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Февруари 2019 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кампанията „Бъди войник“ търси млади хора за армията

/КРОСС/ Желанието ни е да привлечем качествени и мотивирани млади хора за служба в Българската армия, на които да предоставим възможности за кариерно развитие, сигурно възнаграждение и социален пакет за тях и семействата им. Това каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев на пресконференция в Стара Загора, където бе представена кампанията „Бъди войник", днес, 5 февруари. Сред задачите на кампанията е повишаване на информираността на младите хора за перспективите, които дава Българската армия. За тази цел ще бъдат използвани различни канали, но най-много ще се разчита на живия контакт по време на информационните борси. Там всеки, който проявява интерес, ще може да зададе въпросите си и да получи компетентен отговор. Службата в Българската армия на първо място е служба в името на Родината и по време на кампанията ще се търси и засилването на връзката на обществото с армията, посочи още генерал-лейтенант Димитър Илиев. В тази връзка са организираните статични покази на въоръжение, оборудване и техника, както и концерти на оркестрите на Националната гвардейска част и на формированията в страната.
Добри перспективи за избралите професията на войника дават още и модернизационните проекти на Българската армия, както и тенденцията за повишаване на възнагражденията, в съответствие с трудностите, рисковете и отговорностите на професията, каза още генерал-лейтенант Димитър Илиев.
За миналата година е преодоляна негативната тенденция на по-голям брой напуснали, отколкото постъпили в Българската армия, посочи още генерал-лейтенант Илиев. За 2019 г. предстои на първо време да бъдат обявени конкурси за попълване на 185 места в Сухопътните войски. През годината ще бъдат обявявани конкурси и за военните формирования от състава на Военновъздушните и Военноморските сили, както и други конкурси за Сухопътните войски и 68-а бригада Специални сили.
Домакините на представянето на кампанията - Втора Тунджанска механизирана бригада, са едно от най-големите военни формирования в страната. Заместник-командирът на бригадата полковник Недялко Ников отбеляза, че службата при тях е в млад, мотивиран колектив, със съвременна техника и въоръжение и с перспективи за кариерно израстване и участия в мисии зад граница.
Некомплектът в бригадата е около 30 процента, какъвто е приблизително средният некомплект на войниците във формированията на Сухопътните войски. И в момента в бригадата се провежда конкурс за 40 вакантни места, като за цялата година се предвижда да има 4 или 5 подбора. Критериите за желаещите за войници са стриктни, за да не се допусне компромис с нивото на подготовка, посочи още заместник-командирът на бригадата.
На 7 февруари в град Стара Загора от 15.00 ч ще започне информационната борса за набиране на войници и матроси за Българската армия, както и показът на военна техника в парк „Пети октомври", а вечерта от 18.30 ч е концертът на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.