39-годишен мъж почина след усложнения от грип в Монтана
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Февруари 2019 17:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
39-годишен мъж почина след усложнения от грип в Монтана

/КРОСС/ 39-годишен мъж от Монтана е починал след усложнения от грип, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. От там уточниха, че пациентът е бил с хронична бъбречна недостатъчност."Пациентът е хоспитализиран е по спешност в болницата в Монтана и след взет носо-гърлен секрет е потвърдено наличието на грипен вирус A(H1N1), т.е свински грип, който циркулира в цялата страна и който е виновник за тази доста масивна и все още неприключила грипна епидемия на територията на нашата страна. В резултат на тежкото придружаващо заболяване се наблюдава една много бързо протичаща форма на грипа, с развитие на тежка дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност и летален край в рамките на един-два дни", каза пред Бул Нюз заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция в Монтана д-р Мария Каменова.

През миналата седмица общата заболеваемост в региона е 315 на 10 000 души, като най-засегнати са малките деца. Във възрастовата група на децата от 0 до 4 години заболеваемостта е 1059 на 10 000, а при децата от 5 до 14 години - 818 на 10 000.

Грипната епидемия и грипната ваканция в област Монтана се удължават до края на тази седмица - 8 февруари, включително. Учениците са във ваканция от 29 януари.