Франция прие закон за ограничаване на насилието по време на протести
Секция: СВЯТ
06 Февруари 2019 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франция прие закон за ограничаване на насилието по време на протести

/КРОСС/ Френският парламент прие днес закон, чиято цел е да ограничи проявите на насилие по време на протести, съобщи Ройтерс. Текстът бе внесен в отговор на продължаващите три месеца антиправителствени демонстрации на "жълтите жилетки".

Въпреки критиките, че новият закон може да ограничи гражданските свободи, той бе приет от Националното събрание - долната камара на парламента - с 387 срещу 92 гласа, благодарение на мнозинството, с което разполага центристката партия на президента Еманюел Макрон "Република напред". Той ще бъде разгледан в Сената, но Националното събрание има последната дума.

Законът "срещу хулиганите" забранява на протестиращите да прикриват лицата си, дава на полицията по-големи пълномощия да гонят от протестните шествия потенциални смутители на реда и дава на местните власти правото да налагат забрани на отделни лица да участват в демонстрации.

Предвиждат се санкции като лишаване от свобода за шест месеца и 7500 евро глоба, съобщи Франс прес.

В подкрепа на мярката гласуваха мнозинството депутати от управляващата партия, техните центристки съюзници "Демократично движение" и дясната опозиционна партия "Републиканците", която е вносител на предложението. Цялата левица гласува против, както и депутатите от крайнодясната партия "Национален сбор".