Русия готви наземен вариант на страховита ракета
Секция: Русия
06 Февруари 2019 09:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия готви наземен вариант на страховита ракета

/КРОСС/ Наземен вариант на системата „Калибър" с крилата ракета с голям обсег трябва да бъде разработен до 2020 година, а в този срок трябва да бъде създадена наземна система с хиперзвукова ракета с голям обсег, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

„Генералният щаб представи на Върховния главнокомандващ списък от мероприятия, които той одобри. В течение на 2019-2020 година ние трябва да разработим наземен вариант на системата „Калибър" с морско базиране с крилата ракета с голям обсег, която се представи добре в Сирия. В тези срокове ние трябва да създадем наземна ракетна система с хиперзвукова ракета с голям обсег, заяви във вторник Шойгу на тематично съвещание в руското МО.

Тези мерки се реализират във връзка с това, че от 2 февруари САЩ преустановиха изпълнението на своите ангажименти по Договора за ракетите със среден и малък обсег. „В същото време те работят активно над създаването на ракета с наземно базиране с обсег на стрелбата повече от 500 километра, което излиза извън пределите на договорните ограничения. Във връзка с това президентът на Русия постави задача на Министерството на отбраната да предприеме ответни огледални мерки", поясни Шойгу.

По думите на министъра, „използваните ракети с морско и въздушно базиране в наземен вариант ще позволи да бъдат съкратени съществено сроковете на производството на новото ракетно оръжие и обемите на неговото финансиране". „Освен това", отбеляза той, „е важно да увеличим обсега на стрелбата на разработваните сега наземни ракетни системи".