Бум на ново строителство сваля цените на жилищата
Секция: ИКОНОМИКА
06 Февруари 2019 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бум на ново строителство сваля цените на жилищата

/КРОСС/ Бум на ново строителство в страната. Броят на разрешителните за строеж и новостроящите се жилищни сгради расте, показват последните данни на националната статистика. А за първи път брокерите отчетоха по-малко сделки с имоти - в края на 2018 г.

През последното тримесечие на миналата година разрешителните са се увеличили с 14% в сравнение със същия период на 2017 г. Право на строеж е получено за близо 12 000 жилища - с 60 на сто повече. Най-много сгради за живеене предстои да бъдат започнати в областите София, Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. Според сдружението на агенциите в бранша това трябва да е сигнал за инвеститорите - да бъдат по-консервативни в цените, тъй като предлагането непрекъснато расте.

Сделките с имоти намаляват до 212 000 през 2018 г., сочат официалните данни За сравнение през 2015 г. те са били 230 000. През последното тримесечие спад има дори в големите градове като София, Пловдив, Бургас и Варна.

По-ниските цени „на зелено" и по-надеждните инвеститори в строителството правят покупките на нови жилища все по-атрактивни.