Москва не е получавала от САЩ предложения за още страни в договора за ракетите
Секция: Русия
06 Февруари 2019 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Москва не е получавала от САЩ предложения за още страни в договора за ракетите

/КРОСС/ Москва не е получавала конкретни инициативи от САЩ за включване на нови страни в Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег и не знае доколко са реалистични тези планове, съобщи ТАСС.

"Чували сме и преди изявления от администрацията на САЩ, че е необходимо в договора да бъдат включени и други страни. Доколко е реалистично това, не знаем", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Както предполага курсът на президента (Владимир Путин), самите ние нямаме намерение да предлагаме и занапред инициативи в тази област, тъй като сме го правили вече неведнъж", добави той.

Колкото до договора, казали сме всичко в отговор на голословните обвинения на САЩ, заяви пред ТАСС руският външен министър Сергей Лавров, помолен да коментира изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп, направено преди часове в речта му "За състоянието на съюза".

САЩ са готови да проучат възможността за ново сключване на американско-руски договор за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег, в който да се включат още Китай и други държави, заяви Тръмп.

На 1 февруари Тръмп и държавният секретар Майк Помпейо заявиха, че Вашингтон временно спира да изпълнява ангажиментите си в рамките на договора и след половин година ще го напусне. САЩ твърдят, че Русия нарушава споразумението и трябва да спре нарушенията, за да остане то в сила.

В отговор Владимир Путин заяви на 2 февруари, че Русия спира временно участието си в договора. Той разпореди Москва да не предлага нови преговори с Вашингтон по този проблем и подчерта, че американската страна трябва да узрее за равноправен и съдържателен диалог, напомня ТАСС.Русия не смята да разположи ракети в Беларус в отговор на излизането на САЩ от договора за ракетите със среден обсег, заяви днес пред журналисти Михаил Бабич, специален представител на руския президент за търговско-икономическото сътрудничество със съседната държава. "Това естествено няма да се случи, защото няма нужда", каза той.

Руското министерство на отбраната съобщи днес за успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета с мобилно базиране РС-24 "Ярс" от космодрума Плесецк в Архангелска област. "Учебните бойни глави пристигнаха в определения район от полигона Кура на полуостров Камчатка", посочи събеседник на ТАСС във ведомството.