Окончателно: Банев остава в ареста
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Февруари 2019 15:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Окончателно: Банев остава в ареста

/КРОСС/ Апелативният спецсъд потвърди определението на първата инстанция и остави обвиняемият Николай Банев за постоянно в ареста. Според съда има опасност Банев да окаже натиск на свидетели и да укрие.

Бизнесменът Николай Банев, съпругата и майка му са обвинени за присвояване и данъчни престъпления.

На заседанието днес Банев заяви, че подготвя дела срещу България заради престоя си в ареста. Ще съдя България в Страсбург. Това каза в съдебната зала обвиняемият Николай Банев, чието изменение на мярка от задържане под стража в по-лека се гледа от Апелативния специализиран наказателен съд. Като мотив за решението си Банев посочи, че търпи пропуснати ползи. "В момента подготвям приватизация на дружество в друга страна и докато съм в ареста губя пари. Това ще струва скъпо на България, защото ще съдя България в Страсбург", заяви пред съда Банев и обвини прокуратурата в избирателен подбор на свидетели.

"Още в началото на процеса предупредих прокуратурата за две свидетелки, които са тежко обвързани с криминални лица, но тя не го взе предвид", заяви още той.

Адвокатът му Христо Ботев допълни пред журналисти, че делата ще бъдат за незаконния арест на подзащитния му и провалени сделки.

Бизнесмените Николай Банев и съпругата му Евгения бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември 2018 г. Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв.