Завъртяха предпремиерно пред публика новия български сериал на БНТ „Денят на бащата"
Секция: КУЛТУРА
07 Февруари 2019 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Завъртяха предпремиерно пред публика новия български сериал на БНТ „Денят на бащата"

/КРОСС/ С предпремиерна прожекция Българската национална телевизия представи новия сериен филм „Денят на бащата". Събитието се състоя в „Кино Култура" и събра журналисти, киноексперти и представители на институции с творческия екип и актьорския състав, работили по продукцията. Присъстващите имаха възможност да гледат първия епизод от шестсерийния български филм, чиято телевизионна премиера ще бъде на 18 февруари в програмите на обществената медия. „Денят на бащата" ще бъде излъчен в три поредни седмици, в понеделник и вторник от 22:00 ч. по БНТ1 и БНТ4, с повторения в праймтайма на БНТ2.
„Денят на бащата" е продукция на Българската национална телевизия и е първи сериен филм в портфолиото на компанията „Агитпроп", която е изпълнителен продуцент на проекта. Телевизионният разказ проследява драматичната битка между двама родители за попечителство над малкия им син. Социалните теми в сюжета са изключително актуални с оглед на прогресиращия брой разводи, както в България, така и в Европа. Сериалът обхваща редица проблеми, свързани с отчуждението, раздялата, травматичното детство, негласната практика бащите да бъдат лишавани от право на попечителство.
„Филмът представя ситуации, които могат да се случат във всяко едно семейство. А когато в центъра на събитията са децата и залогът е тяхното щастие, това е огромен социален проблем. Мисията на обществената телевизия е да участва в намирането на най-доброто решение", отбеляза Боряна Пунчева, главен продуцент на Продуцентски център „Студия Екран". Заедно с Янко Терзиев те са продуценти на сериала от страна на Българската национална телевизия.
„Важна тема и изключително високо качество предлагаме с „Денят на бащата". Филмът е базиран на истински истории, събирани от сценаристите в продължение на голям период от време, и се надяваме да доставим не само естетическо удоволствие у зрителя, но и да събудим неговата съпричастност към темата, да алармираме за това какво се случва с децата, когато между родителите настъпи раздяла" - сподели Мартичка Божилова, изпълнителен продуцент на „Агитпроп".
„Двама се карат, третият губи" е тъжната перифраза на „Денят на бащата". Именно обществено значимите теми, които разглежда сериала, вдъхновяват сценаристите Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов. Творческият им тандем има зад гърба си редица успешни кино и телевизионни проекти, сред които „Под прикритие", „Стъклен дом" и „Революция Z".
„За мен беше много важно, че от самото начало този проект беше фокусиран не толкова върху идеята да бъде поредното развлечение, а важни социални проблеми да бъдат представени в един телевизионен разказ с максимално много изразни средства на киното", каза режисьорът и на шестте серии - Павел Веснаков. Операторът Александър Станишев определи работата си по „Денят на бащата" като най-добре получилия му се стилово проект и акцентира, че зрителите ще имат възможността да гледат филм с кино качество, но в удобния формат на телевизионен сериал.
„Денят на бащата" срещна на снимачната площадка отново актьорите Захари Бахаров и Александър Сано, познати на зрителите на БНТ от хитовия сериал „Под прикритие". Двамата се превъплъщават в ролите на бащи и си партнират с актрисите Глория Петкова и Весела Бабинова, която в навечерието на предпремиерата на „Денят на бащата" бе номинирана за театралните награди „Икар" на Съюза на артистите в България.
На представянето на филма присъстваха и малките Патрик Шон Хесън и Ава Сано, които играят ролите на децата в двете приятелски семейства.
В „Денят на бащата" участват още: Петя Силянова, Иван Налбантов, Явор Гърдев, Малин Кръстев, Йоана Буковска-Давидова, Свежен Младенов, Ванина Кондова, Лидия Инджова, Станка Калчева, някои от които проследиха с интерес предпремиерната прожекция на сериала. Сред гостите имаше и представители на Съвета за електронни медии, Столична община и Българско национално радио, където са снимани част от сцените на филма.