Сова Харис: Борисов, Радев и Станишев с най-голям авторитет в Европа
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Февруари 2019 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сова Харис: Борисов, Радев и Станишев с най-голям авторитет в Европа

/КРОСС/ Тримата най-авторитетни и влиятелни български политици в Европа са премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Това показва проучване на Васил Тончев от "Сова Харис", проведено в периода 17-21 януари 2019 г.

4 месеца преди изборите за нов европарламент социологът прогнозира, че ГЕРБ и БСП ще спечелят по 6 места в него, ДПС - 3 или 4, а за другите 1-2 ще се борят всички останали партии и коалиции.

Според проучването е възможно активността на евровота да бъде нехарактерно близка до тази на парламентарни избори. Сред причините може да се включи и това, че предстоящото гласуване негласно се смята за тест за доверието към управляващите у нас да продължат мандата си.

При висока активност изследването прогнозира, че ГЕРБ ще изпревари минимално БСП, като резултатите и на двете партии ще бъдат по-добри от тези на предишните избори. Очаква се управляващите да разчитат на по-широк обхват гласоподаватели, докато социалистите - на по-твърдото си ядро.

Васил Тончев вижда обвиненията срещу Елена Йончева като предизборен подарък за БСП. Той смята, че опитът депутатката да се представи като лицето на корупцията в България е недалновидно и вкарва предизборния дебат в най-неблагоприятната посока за управляващите.