/КРОСС/ Износът на български храни и напитки към Япония може да се увеличи след споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Токио. Това прогнозира пред "Хоризонт" проф. Емил Кирхнер от университета в Есекс. Споразумението влезе в сила от 1 февруари и с него се премахват почти всички търговски мита върху вноса в Япония на европейски земеделски продукти:
„За държави като България би трябвало да има ползи в сектора на земеделието. Японският пазар ще се отвори за продукти като вино например, коментира проф. Емил Кирхнер в интервю за предаването „Събота 150".
Проф. Найджъл Дрифийлд от университета "Уоруик" допълни, че е напълно възможно да се стигне и до увеличаване на японските инвестиции в Източна Европа:
„И двете страни от споразумението - ЕС и Япония, ще спечелят много. Бих се насочил към източноевропейските държави, каквато е и вашата, където цената на труда все още е предимство при привличането на инвеститори".