Асоциация на ветераните-миротворци учредиха във Велико Търново бившите сини каски
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Февруари 2019 18:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асоциация на ветераните-миротворци учредиха във Велико Търново бившите сини каски

/КРОСС/ Асоциация на ветераните-миротворци учредиха днес във Велико Търново участниците в първата миротворческа мисия към ООН на Българската армия в Камбоджа. "Българската армия изпълни успешно задачите си, макар и с цената на 10 загинали и много ранени. От държавата не получихме нищо и сега се чувстваме използвани и забравени. Затова се събираме в сдружение, с което искаме признаване на статут на ветерани на участниците в мисията, подпомагане на членовете на сдружението, разясняване на целите на миротворческите операции и връзка със сродни организации", каза Иво Христосков, един от инициаторите на учредителната среща.
1446 са били участниците в мисията на Българската армия в Камбоджа през 1992 и 1993 г. Някои са успели да подредят живота си след завръщането си в България, други не са се справили с реадапатцията особено успешно, а има и мъже, които са избрали да напуснат страната, допълва още Иво Христосков и казва, че за тази мисия информация няма. "Да не забравяме, че това беше най-успешната и голяма мисия на ООН. Ние показахме лицето на нова България, да не се говори за тази мисия, това е незаслужено", категоричен е Иво Христосков.
"Адаптацията винаги е най-трудната стъпка в подобни мисии, защото минаваш от едно състояние в друго. Когато предварителната подготовка е добра, адаптацията е къса. Когато в предварителната подготовка има пропуски, адаптацията протича малко по-дълго и оказва влияние на изпълнението на задачите", заяви и о.з. полк. Стефан Давидов, който е бил заместник командир на пехотния батальон и е отговарял за цялата логистика на батальона. Той каза още, че по-трудна за повечето участници в мисията, се е оказала реадаптацията. "Световните изследвания за такива мисии казват, че срокът не трябва да превишава четири месеца, максимум - шест, а ние изкарахме година и четири месеца. За това време се променя психиката на човека и, когато се върнахме, трябваше да се справим с напрежението, с това, че там винаги бяхме нащрек и готови да реагираме. А това се оказа трудно", призна още о.з. полк. Давидов.