Български професор от Нюйоркския университет се връща у нас, за да разказва непознати факти от историята ни
Секция: Наука
10 Февруари 2019 16:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български професор от Нюйоркския университет се връща у нас, за да разказва непознати факти от историята ни

/КРОСС/ От 10-и до 12-и май в Конгресния център на Международен панаир Пловдив ще се проведе Форум "Българският дух през вековете" с подзаглавие: „Сакралната Глаголица и българските азбуки", разказва един от организаторите - проф. Дамян Попхристов. "Искаме да се чуе, че това са азбуки, които ние българите сме създали, съхранили и дарили на половин Европа и Русия и на тези азбуки сме създали книжовна школа още през 10-ти век. Днес над 300 млн. души пишат на Кирилица, а нейната канонизация става повод да започнат преводи на Библията и на други езици, които към днешна дата са над 1500", разказа още проф. Попхристов.

По време на форума 18 пловдивски галерии ще изложат произведения, свързани с темата „Глаголица". Художничката Антония Дуенде ще рисува на живо по темата „Глаголица" под музикален съпровод, заедно с тълкуването на свещените знаци, като всичко това ще се проследява и на голям екран. Освен богатата програма с лекции, ще има и съпътстваща културна програма. Ще бъде представена експозиция на тема „Калиграфични школи и скрипториуми по българските земи", която се предоставя от Народна библиотека „Иван Вазов" - Пловдив.

Повече от 20 години проф. Дамян Попхристов преподава актьорско майсторство, режисура и редица теоретични специалности в Нюйоркския университет. В Ню Йорк той завършва магистратура по сравнително религиознание, а по време на курса научава много интересни факти за уникалното учение на богомилите. Той е роден в София, но сега живее в Пловдив. Заедно със съпругата си основават Фондация „Български Център Просветление". Целта им е да издирват, запазват и пропагандират непознати факти около българската история.

Една от любимите теми на проф. Дамян Попхристов са богомилите, за които той може да разказва с дни. Независимо от това, че по земите ни не може да се намери нито един артефакт, свързан с тяхното загадъчно учение, познавачи твърдят, че точно то е вдъхновило Ренесанса, Реформацията и дори Великата Френска революция, които поставят основите на хуманизма в Новия свят.

Избитите богомили са много повече от холокоста на Хитлер. Това е първият холокост в историята на Европа, разказва професорът, който е автор на книгата „За богомилите, от уста на ухо". Броят на избитите богомили съперничи по численост на жертвите от Холокоста. „Тук визирам не само жертвите в България, а в цяла Европа. Зверствата над катарите, наследници на нашите богомили, и издевателствата на Албигонският кръстоносен поход върху тях са първият европейски Холокост", допълва той.

"Сред нашите историци има една теория, че в България никой не е преследвал богомилите. Ще ги разочаровам - не е така. Нека прочетем какво е написал папа Никита за големия разкол между двете църкви - източната и западната - през 1054 г. Тогава започва спор между папата в Рим и патриарха в Константинопол - кой е по-верният пазител на Христовото учение. Папата обвинява патриарха в лицемерие, понеже твърди как по българските земи няма никакви еретици и всичко е тихо и спокойно. Казва: защо тогава от там идва ереста „булгаро", която се пренася в Западна Европа. Само че докато на Запад срещу „еретиците" се води един „справедлив" процес, чрез т .нар. Инквизиция, у нас византийският метод на действие е подмолен, таен. Хората се унищожават без съд и присъда - душене с въже. Така че преследванията на богомилите в годините, когато България пада под византийска власт, са жестоки", категоричен е проф. Попхристов.

Прогонени от България, те отиват в Сърбия, но и от там са изгонени и отиват в Босна. В Босненското банство богомилството става официална религия за близо 150 години. Учението се пренася в Италия и Южна Франция, а после и в Холандия, Германия и Швейцария. След жестоките преследвания учението преминава в други форми - при тамплиери, розенкройцери и др. В XX век то се трансформира в учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов). Според Учителя Дънов османското робство ни е карма за това, че сме изгонили богомилите от страната си. И така сме нанесли жесток удар върху християнството. Това ни е наказанието от една друга религия, която идва тук, за да ни пороби. Въпросът е дали и до днес осъзнаваме това, че богомилите всъщност са носители на едно велико духовно учение, което щеше да преустрои живота ни по един различен начин.

Причината богомилството да се зароди в България е, че ние, българите, имаме специална мисия, твърди проф. Попхристов. Поне няколко факта свързват богомилите с историята на Пловдив. Богомилите помагат на цар Калоян да превземе Пловдив на 6 юни 1205 година. Това става при връщането му от Солун, когато българската войска покорява тази най-важна крепост в Тракия, която е в ръцете на местното население. До българската атака се достига, след като местните павликяни и богомили предлагат да предадат града без бой, но ромейските аристократи отказват. Калоян наказва част от съпротивляващите се, а друга изселва принудително зад Стара планина. Легендите разказват, че емблематичния за богомилството поп Богомил всъщност създава своето учение във Филипопол и околностите му. Вероятно в тезата има известна логика. В нейна полза говори и фактът, че през VІІІ век в днешния пловдивския регион се заселват много павликяни. Именно от тях поп Богомил е заимствал някои от идеите си, допускат специалистите. Десетилетия наред богомилите са отричани като дяволска ерес. И до днес темата е обгърната с множество спекулации, мистика и заблуди. Богомилите вярват, че любовта е основна двигателна сила, която хармонизира всемира", твърди проф. Дамян Попхристов.