ПП МИР: Национална стратегия за детето не може да се прави „на крак”
Секция: ПОЛИТИКА
11 Февруари 2019 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПП МИР: Национална стратегия за детето не може да се прави „на крак”

/КРОСС/ Разделянето на детето като отделна единица от семейството е неприемливо и незабавно трябва да бъде коригирано в проекта за „Национална стратегия за детето" 2019-2030 г.

Предвиждането на възможност за отнемане на дете от родителите му, като това зависи и е оставено изцяло в ръцете на институциите е недопустимо, се казва в позиция на политическа партия МИР.

Това напълно омаловажава ролята на семейството и нарушава Конституцията на Република България, според която в Чл. 47 (1): „Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата". „Подпомага" означава, че държавата няма правото да изземва правата на родителите, без доказана вина, а да ги счита за невинни до доказване на противното, посочват още от експертния екип на партията.

В така предложената стратегия липсват принципи, свързани със създаване на сигурна и устойчива среда за отглеждане и възпитание, условия за развитие на детето и изграждането на духовни и нравствени ценности, които са сред най-важните фактори за подобряването на качеството му на живот би трябвало да бъдат основна цел на стратегията.

Политическа партия МИР ще организира кръгла маса с участието на всички заинтересовани страни - ангажираните с темата институции, неправителствени и граждански организации, както и с представители на Светия синод на Българската православна църква.
На форума ще се търси изработване и съгласие около работещи текстове, които да гарантират основните принципи и устои на българското семейство и защитят правата на децата в България.

„Националната стратегия за детето е един от най-важните стратегически документи на българското общество и той не може да бъде написан и приеман на крак, без широка обществена дискусия", каза председателят на партия МИР Симеон Славчев. Като партия, ангажирана с възстановяване на ценностите и моралните устои на семейството и обществото, няма да позволим на управляващите да приемат „Национална стратегия за детето", без в нея да са гарантирани здравето, доброто възпитание и условия за развитие на детето, както и подпомагане на българското семейство, като основна съставна част от българското общество, каза още Симеон Славчев.

Политическа партия МИР настоява още в „Национална стратегия за детето" 2019-2030 г. да бъдат защитени и предпазени децата от домашно насилие, но успоредно с това да се гарантират конституционните права на  родителите и те да не зависят от субективни фактори в лицето на държавните и социалните служители.