Борисов не се яви да свидетелства по делото срещу Петър Москов заради неотложен ангажимент
Секция: ПОЛИТИКА
11 Февруари 2019 11:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов не се яви да свидетелства по делото срещу Петър Москов заради неотложен ангажимент

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов не се яви в Специализирания наказателен да свидетелства по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов заради неотложен ангажимент. Той е изпратил молба до съдебния състав да бъде разпитан на друга дата. Свидетел по делото е и Меглена Кунева, която също не се яви, предаде bTV.

В съдебна зала дойдоха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, както и бившият министър на транспорта в настоящия кабинет Ивайло Московски. Като свидетел по делото се яви и бившият министър на икономиката в предходното правителство Божидар Лукарски.

Делото срещу Москов тръгна по същество през септември миналата година, а в началото на октомври в спецсъда бяха разпитани като свидетели бившите министри в кабинета „Борсов 2“ Ивайло Калфин, Румяна Бъчварова, Николай Ненчев, както и Теменужка Петкова.

Срещу Петър Москов е повдигнато обвинение заради приетите като дарение през 2015 г. от Министерството на здравеопазването на Турция 100 000 дози ваксина „Пентаксим” и 100 000 дози ваксина „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за над 325 млн. лв.

Срещу Москов е повдигнато и второ обвинение заради това, че през 2015 г. умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“.

Освен Москов обвиняеми по делото са още Адам Персенски, Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.