Символът на „Кукерландия“ оживява в анимирани рекламни клипове за 20-та годишнина на ямболския маскараден фестивал
Секция: КУЛТУРА
12 Февруари 2019 12:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Символът на „Кукерландия“ оживява в анимирани рекламни клипове за 20-та  годишнина на ямболския маскараден фестивал

/КРОСС/ Серия от анимирани рекламни клипове провокират публиката за предстоящото 20-то юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол 2019.

Стилизираното кукерче от логото на фестивала „оживява“ в поредица от видео спотове. Клиповете разиграват сюжети, които препращат към традициите на кукерските игри – прогонването на злото, посрещането на пролетта и пробуждането на природата.

В стилистиката на част от клиповете е вплетена българска шевица като символ на съхранените автентични обичаи, също и като връзка с традиционното облекло на кукерите от ямболския край. Стилизираният кукер е неизменен символ на ямболския фестивал от 2009 г., когато община Ямбол го регистрира като своя запазена марка, заедно с останалите елементи на логото (шрифт и цветове), в Патентното ведомство.

Новите клипове вече са качени на официалния сайт на община Ямбол (www.yambol.bg), на банера, посветен на фестивала. Видеата могат да бъдат видени и на Фейсбук страницата на „Кукерландия“ и в YouTube.

До края на седмицата ще бъде пусната в обръщение и по-разширена версия на рекламен клип, който ще се излъчва включително и по Българската национална телевизия, която е традиционен медиен партньор на фестивала. Ямболската „Кукерландия“ е първият в страната ежегоден фестивал на маскарадните игри, провеждан без прекъсване от 2000 г. насам.

Юбилейното му двадесетото поред издание ще бъде в дните от 28 февруари до 3 март.

За участие до момента са регистрирани повече от 80 маскарадни групи от цяла България, също и гостуващи състави от чужбина. Състезателното дефиле на кукери и маскирани очаква своята многохилядна публика на 2 и 3 март (събота и неделя) в Градския парк на Ямбол, превърнат в „Кукерград“.

Събитието е организирано от община Ямбол и се провежда под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова.