БПЦ: Патриархът не е одобрявал "становище" за Национална стратегия за детето
Секция: Православие
12 Февруари 2019 12:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БПЦ: Патриархът не е одобрявал "становище" за Национална стратегия за детето

/КРОСС/ Светият синод на Българската православна църква /БПЦ/ не е одобрявал становище относно Национална стратегия за детето 2019-2030 г., което бе публикувана на официалната страница на Синода в края на миналата седмица, предаде БГНЕС.

От Светия синод уточниха, че публикуваната позиция в петък след обяд е лична инициатива на ловчанския митрополит Гавриил. Тази позиция не е съгласувана и с патриарх Неофит.

Скандалната позиция на ловчанския митрополит предизвика остри реакции в обществото през последните три дни. В становището Гавриил настоява за радикална редакция на стратегията. Обявява се против яслите и детските градини, като говори за “узаконяване на насилствената институционализация на децата … без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители”.

Ловчанският митрополит се обяви и срещу абортите, което вероятно би означавало да се криминализират и да се върнем във времената, когато са били забранени. Той иска да бъде въведено задължително религиозно обучение още в детските градини. Само и само да не бъдат възпитавани децата, „че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол”, пише още в позицията на Гавриил.

Ловчанският митрополит е единственият, който говори за "разцеплението в православния свят" по повод създаването на автокефална църква на Украйна. 

Той дори призова "Вселенският патриарх да свика Всеправославен събор, който да реши църковните проблеми в Украйна".