Отиде си легендата Гордън Бенкс - вратарят, който спря Пеле (ВИДЕО)
Секция: СПОРТ
12 Февруари 2019 14:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отиде си легендата Гордън Бенкс - вратарят, който спря Пеле (ВИДЕО)

/КРОСС/ На 81 години почина Гордън Бенкс, един от най-великите вратари във футболната история. Легендата издъхна в съня си, след като от години се бореше с рак на бъбреците.

Бенкс е епоха във футбола, считан за един от двамата най-добри вратари в историята, редом с Лев Яшин.

Неговото спасяване при удар на Пеле в мача Бразилия - Англия (1:0) на световното първентство в Мексико 1970 е избрано за номер едно в играта от специалистите на ФИФА. Двамата с Краля на футбола се събраха години по-късно на "Уембли" в Лондон и се снимаха, припомняйки си онзи непреходен футболен момент. Това е един от "Стоте най-велики моменти в историята на футбола", пак според световната централа. Спасяването на века! 

Бенкс тръгва към футбола, след като му се налага да работи на 14 години като въглищар в родния Шефийлд, напускайки училище. Семейството има нужда от прехрана.

Играе за Честърфийлд, Лестър, Стоук, както и в няколко американски тима в зародиша на сокъра в страната. Никога не е бил в гранд, което не пречи да вдигне световната титла с Англия от 1966 г.

Известен с коравия си характер - човек, който никога не се е страхувал от болката. Играе с фрактури на пръсти, ребра, ключица... Губи почти напълно зрението с едното си око в автомобилна катастрофа през 1972 г., но продължава да пази! Отказва се едва през 1978-а, на 41 години.

Смелостта си на вратата отдава на детските години.

"Бях въглищар, една изключително тежка работа. В свободното време тренирах с местен юношески тим на бетон и върху игрище с пясък. От какво да ме е страх върху тревата?", разказва в едно от интервютата си.

Записва 73 мача за Англия, охранява вратата на две световни и две европейски първенства. Наричат го "Стената" или "великият едноок Бенкс" към края на кариерата му след инцидента.

Избран е сред стоте най-велики играчи в историята на футбола в класацията на ФИФА. Рицар на Британската империя.

video: https://www.youtube.com/watch?v=2G_q2aB5G6o