Каракачанов ще напусне коалицията, ако не се приеме концепцията му за ромите
Секция: ПОЛИТИКА
12 Февруари 2019 15:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каракачанов ще напусне коалицията, ако не се приеме концепцията му за ромите

/КРОСС/ Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че е готов да си подаде оставката и да мине в опозиция, ако концепцията му за интеграция на ромите не бъде приета в парламента. Това се разбра от негово интервю по телевизия "Евроком".

"Отдавна в България е дошло "време разделно". Ако ГЕРБ смятат, че ДПС са им по-близки и идеологически по-близки до сърцето - няма никакъв проблем. Аз си подавам оставката и минавам в опозиция. Да направят коалиция с ДПС и да си управляват заедно и щастливо!", каза Каракачанов на въпрос дали ГЕРБ няма да се съобразят с ДПС, които критикуват концепцията му.

Лидерът на ВМРО каза, че вече имаше подобен случай със Закона за вероизповеданията. "Ето, ГЕРБ приеха предложенията на ДПС, а не приеха предложенията на ВМРО за твърди мерки срещу проникването на радикалния ислям и опитите на чужди държави и религии през вероизповеданията в България да реализират политика. Това беше, както се казва, "светване на лампичката" в моята глава. Ако и този път решат да се съобразят с ДПС - няма проблем, да си управляват с ДПС. Да обяснят на обществото, че са готови да управляват с една етническа партия, а не с една патриотична организация като ВМРО", добави Каракачанов.

Той смята, че ДПС традиционно работи с този електорат. "И от това е проблемът на България - не само ДПС, но и така наречените системни партии много обичат да работят с този електорат по време на избори, по един или друг начин да ги мотивират - било с обещания, било материално - да гласуват за тях. И точно тук е разковничето на проблема: българските партии не желаят да губят електорат и поради тази причина досега не правят абсолютно нищо. Защото, за съжаление, в последните 28-29 години вече партиите в България се интересуват не от проблемите на българската нация, а се интересуват от предизборните си резултати, от следизборните си резултати и от това дали ще са на власт, или не", каза още Каракачанов.

Каракачанов добави, "че всеки ден има в някое населено място в България подобен конфликт - цигани пребили младеж, цигани пребили пенсионер, ограбили го, изнасилили бабичка". "Това не може да продължава. В един момент на някой ще му гръмне "бушонът" и ще започне да се саморазправя и тогава положението ще бъде окончателно изтървано. Все още има някакъв шанс да вкараме този проблем в някакви релси и да се опитаме да го решаваме", добави вицепремиерът. Той каза още, че не се притеснява, "под формата дори ако трябва на повинност, тези хора да бъдат принудени да ходят на училище и да бъдат принудени да се квалифицират, за да могат да си намерят работа."

Каракачанов каза още, че българският бизнес от години говори за липса на работна ръка и има идеи да се вкарват работници от Третия свят, от Виетнам, от Китай, от Индия и т.н." В същото време има 400 хил. български граждани в работоспособна възраст, които се водят трайно безработни, които всъщност не желаят да работят - нямало работа в България", каза още той в интервюто.

В концепцията на Красимир Каракачанов се предлага въвеждането на общественополезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост. Основната идея в предложенията му предвижда спиране на помощите при: отказ за започване на работа; спиране на децата от училище; демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута "социално слаб". При злоупотреба с парите от "детски" да се въведе отпускането на надбавки в натура, предлага лидерът на ВМРО. Той предлага спиране на помощите и при отказ от образоване, придобиване на трудови навици и квалификация, както и при липсата на видим напредък по социализиране и интеграция. Част от "идеите му" и сега са заложени в много закони. Други, като забрана за заселване и трудова повинност противоречат на конституцията и международните договори за правата на човека.