Откраднаха вековни дръвчета бонзай за над $100 000
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Февруари 2019 20:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откраднаха вековни дръвчета бонзай за над $100 000

/КРОСС/ Вековни дръвчета бонзай за над 100 хиляди долара бяха откраднати от градина в префектура Сайтама, намираща се близо до японската столица Токио. Потъналите в скръб собственици отправиха емоционално послание към крадците, в което ги инструктират как да се грижат за миниатюрните растителни видове.

Стойността на откраднатите бонзай дръвчета е 118 хиляди щатски долара. В японски йени стойността е най-малко 13 милиона. Изчезнал е и рядко срещан вид хвойна бонзай на 400 г., който този месец е трябвало да се "състезава" в конкурс за красота, съобщи CNN. Според Фуюми Имура - съпруга на майстора на бонзай, който е отглеждал откраднатите дръвчета,  само наградата за миниатюрния вид хвойна  надхвърля 10 милиона йени  или $90 000. 400-годишната хвойна е донесена от планина преди векове и превръщането ѝ в бонзай е труден процес, включително заради факта, че е трудно да се достигне и вземе оригиналното дърво от опасните скалисти места, по които вирее. Когато семейство Имура взели редкия вид хвойна, тя била висока около метър. Когато я откраднали, била смалена до около 70 см.

"Грижихме се за тези миниатюри като за наши деца", казва Фуюми Имура и допълва. "Няма думи, с които да опишем как се чувстваме. Това е като да са отрязали крайниците ти."  
Според Фуюми крадците са професионалисти, защото са подбрали най-ценните дръвчета от около общо 3 000 бонзай видове, разположени в градина с приблизително 5 000 хектара площ.
Съпругът ѝ Сейджи Имура - е пето поколение майстор на бонзай. Неговото семейство се занимава с това от периода Едо - 1603-1868 г.

Семейство Имура  иска своите бонзай обратно, но съзнава, че е малко вероятно те да бъдат върнати. Затова отправи послание с точни инструкции към крадците как да се грижат добре за миниатюрните им произведения на изкуството.

"Който и да ги е взел, нека ги полива редовно. Шимпакуто (ценната хвойна) живее 400 години. Нуждае се от грижи и не може да оцелее и седмица без вода", казва Имура. "Те могат да живеят вечно - дори и след като ние си отидем - ако получават подходящата грижа."