През зимата българите предпочитат екзотични дестинации като Тайланд, Виетнам и Филипините
Секция: Туризъм
13 Февруари 2019 07:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През зимата българите предпочитат екзотични дестинации като Тайланд, Виетнам и Филипините

/КРОСС/ Изненадващо дестинациите, до които българите предпочитат да пътуват през зимата, са Тайланд, Виетнам и Филипините. Пътуват също така и до Южна Африка и определено имат предпочитания към екзотичните дестинации. Филипините напоследък е все по-предпочитана дестинация. Една от причините за тази тенденция е това, че има немалко български и чуждестранни компании, които имат бизнес присъствие там и затова хората често пътуват едновременно и за работа и за почивка, съчетавайки почивка с бизнес.
„Определено има значителен ръст на хората, които пътуват до екзотични дестинации и това твърдение е резултат от факта, че имаме много клиенти, които обменят местни валути за тези държави", коментира Мартин Миланов, финансов експерт от Tavex . Всичките тези държави - Тайланд, Виетнам, Филипините, са „кешови" държави като България. Какво означава това? Че на повечето места хората предпочитат да получат кеш за услугата или продукта, който предлагат. Това е и причината всеки българин, който е решил да тръгне в някоя от тези дестинации на почивка, да се подготви с валута.

Добрата новина тук е, че ако няма възможност за това, поради липса на време или някаква друга причина, има опция за услугата онлайн чейндж и доставка на валута до адрес за цяла България, така че вече е много по-лесно човек да си закупи дори такава екзотична валута, която да му бъде доставена до офиса или до вкъщи, без да се налага да ходи до офис. А и не във всички офиси разполагат с екзотична валута. Все пак, ако човек не успее да си закупи местна валута, трябва да има поне долари в себе си, тъй като в тези държави доларите са доста конвертируеми и така могат да послужат на хората, като се обменят в съответната местна валута на място.

На хората, които планират почивка до някоя от тези държави, трябва да им е ясно, че местните валути са с доста нули. Например, една стандартна виетнамска банкнота може да бъде 1 милион виетнамски донги. Това не бива да стряска хората, защото 1 милион виетнамски донги се равнява на около 73 лв. Има много лесен начин, по който хората, които пътуват до тези по-екзотични дестинации могат да преценят дали едно нещо е евтино или е скъпо. Могат да си разпечатат валутна таблица, която им дава много лесно пресметнато на каква сума в местната валута би отговаряло това, което те обменят. Сметката е малко странна, защото 20 лв. е около 235 000 виетнамски донги и е малко трудно да прецениш дали сумата е ниска или висока, просто защото виждаш много цифри. Има валутни калкулатори онлайн, които изчисляват обмена на момента. Тук обаче туристите трябва да са внимателни, защото не навсякъде интернет покритието е адекватно. Плюс това трябва да се има предвид, че и роумингът е много скъп. Затова е препоръчително туристите да си подготвят разпечатана валутна таблица.
Добра идея е, също така, особено ако престоят е за повече от 2-3 дни, туристите да си вземат карта с местен номер и мобилен интернет, което ще им даде по-голяма свобода да използват навигационни карти.

Валутите в тези държави са доста различни и меко казано малко странни за българина и е хубаво хората да са малко по-подготвени преди заминаване. В Малайзия например не е чак толкова трудно, защото най-общо казано просто се удвоява, тоест 20лв . ще са около 40 местни малайзийский ринггити, а в Тайланд 20 лв. се равняват на около 350 тайландски бати.

Внимавайте с валутните измами!

Нещо любопитно, което е характерно за тези държави от този регион, е всъщност и много важно нещо, а именно, че навсякъде се срещат измамници. Това определено е нещо, което трябва хората да имат предвид, ако решат да си купуват местна валута на място. Длъжни сме да предупредим за това, че има доста по-голям шанс да бъдат измамени там, отколкото у нас. Важен факт е, че номиналите над 100, 500 и 1000 са с холограма. Само тези, които са с холограма, са в обращение. Това е много важно и е хубаво да се има едно на ум. Същото важи и за виетнамския донг.

Отличителните белези за виетнамските донги е, че те имат две емисии - хартиени и полимерни. Това не бива да притеснява хората, защото и двете емисии са в обръщение, просто при полимерните банкноти от виетнамските донги има прозрачно прозорче. Това не прави банкнотата фалшива, както много хора мислят. Този елемент е направен нарочно с цел защита от фалшификация. От тази гледна точка хората не трябва да се притесняват. Естествено, по-добре е да имат от по-новата емисия банкноти, защото от старите емисии има такива, които са от 1988-та година, 1986-та година и просто има много стари банкноти, които могат да изглеждат протъркани, скъсани и като цяло не в добро състояние и така един човек много по-трудно може да прецени дали те са фалшиви или истински.

Като цяло е препоръчително да не се взимат едри банкноти, когато се пътува до тези екзотични държави. По-добре е да се вземат средни по номинал, които са близки по стойност до 20лв., защото тези банкноти ще са най-използваните в тези държави - ще могат да свършат работа за купуването на сувенири, плащането на някакви такси в курорти или музеи или пътни разходи и т.н."

Всички тези съвети могат да улеснят изключително много пътуващият българин до екзотични дестинации като Тайланд, Виетнам, Филипини, Малдиви и да го предпазят от измами и неприятни изненади по време на почивка.