Moody's повиши рейтинга на 12 руски компании
Секция: Русия
13 Февруари 2019 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Moody's повиши рейтинга на 12 руски компании

/КРОСС/ Международната рейтингова агенция Moody's повиши дългосрочните рейтинги на 12 руски компании от нефинансовия сектор на Baa2 от Baa3. Рейтинговата перспектива е променена от положителна на стабилна, съобщиха от агенцията във вторник.

По-специално агенцията повиши рейтингите на „Газпром", „Газпром нефть", „Лукойл", „Новатек", „Транснефт", „НЛМК", „Северстал", „ММК", „Норилск никел", „Алроса", „Руските железници" и „ФПК".

Както е отбелязано в съобщението, рейтингите на тези компании бяха подобрени след подобряване на суверенния рейтинг на Русия до инвестиционно ниво на Baa3.

Освен това Moody's присъди Baa3 рейтинги на Atomenergoprom, RusHydro, FGC UES и Rossetim. Перспективата за тези рейтинги е стабилна.

Агенцията повиши и дългосрочните рейтинги на Сбербанк и ВТБ в местни и чуждестранни валути до Baa3, както и подобни рейтинги на Роселхозбанк и Газпромбанк на Ba1. Дългосрочните рейтинги на емитентите VEB.RF и DOM.RF в местни и чуждестранни валути също бяха подобрени до Baa3. Перспективите за кредитните институции са стабилни.

Moody's повиши кредитния рейтинг на Русия на 9 февруари. Агенцията свързва своето решение с положителните ефекти от провежданата икономическа политика в Руската федерация, както и с намаляването на уязвимостта на страната към външни шокове, включително въвеждането на нови санкции.