Видинският митрополит сравни независимостта на украинската църква с нахлуване в чужда държава
Секция: Православие
13 Февруари 2019 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Видинският митрополит сравни независимостта на украинската църква с нахлуване в чужда държава

/КРОСС/ Вселенският патриарх Вартоломей смята за по-важно да наложи властта си над православния свят, отколкото да търси съгласие и единство, в случая с украинската църква. Това казва за РИА "Новости" митрополит Даниил, описан като "един от водещите архиереи на Българската православна църква" и член на Светия синод.

Даниил бе част от българската делегация, изпратена от Светия синод за 10-годишнината от интронизацията на патриарх Кирил.

В интервюто за руската агенция той обяснява, че решенията на Вселенския патриарх да отмени документ, поставящ Киевската митрополия под юрисдикцията на Москва, и да връчи на новата Православна църква на Украйна свидетелство за независимост са в разрез с правилата в православния свят. Той поставя реторично и въпроса "на какво основание една поместна църква се опитва едностранно да се меси във вътрешен въпрос на друга автокефална църква" - руската, в чийто диоцез е украинската територия "в продължение на векове" и "всички православни църкви" са признавали това.

"Опит на един човек да наложи властта си"

Той смята, че още през септември с решението да се назначи екзарх в Украйна Вартоломей проявява "своята юрисдикция, власт над територията на друга православна църква - самостоятелна, автокефална църква! Това вече е нарушение.

"Да се настоява, че (Вселенската) патриаршия има каквито и да било привилегии в "надтериториалното решаване на всички църковни въпроси"... дава основание да се говори, че целта на патриаршията е по-скоро да наложи властта си над православната църква, отколкото съгласие и единство", казва той.

"На практика там няма автокефалия", казва митроролит Даниил за създадената миналия месец Православна църква на Украйна. "Това не е самостоятелна църква, защото в основополагащия ѝ документ се утвърждава върховенството на предстоятеля на друга църква на тази територия", продължава Даниил.

Случващото се според него е "опит на един човек да наложи еднолично властта си" за собствени цели, без оглед на каноничните порядки, "които съществуват в православната църква хиляди години". Това не бива да се допуска и важно поместните църкви да не признават украинската и да не смятат за каноничен документа, връчен на църквата от Вселенския патриарх, смята още той.

"Над 300 години история"

За отмяната на документа от 1686 г., обявена от Вселенската патриаршия и сложила край на юрисдикцията на Киевската митрополия върху Московската патриаршия, той отбелязва, че документът има над 300-годишна история. "Това е просто безпрецедентно! Невъзможно е да се разбере. И не може да се определя по друг начин освен като нахлуване на чужда територия." Той пояснява, че традицията в междуправославните отношения е да се възприема тази територия като канонична за руската църква. Митрополитът също така цитира правила от Вселенски събори, според които са "категорично забранени" вмешателства в работите на поместни църкви.

Даниил поиска другите църкви да не признават украинската, какъвто призив дойде от Киев още в дните преди получаване на свидетелството от Вселенския патриарх.

Попитан дали има разколнически общности в БПЦ, той цитира пример от миналото и разкола от 90-те години на миналия век заради легитимността на патриарх Максим. "Тогава църквата се оказа в много трудно положение: взеха ни храмове, няколко предприятия... Но главното (беше), че разколът поддържаше държавната власт. Той бе предизвикан, след като отпадна забраната за участие на църквата в обществения живот, когато в страната започна реално църковно възраждане, имаше духовен подем..."

В резултат като мярка срещу разделението патриарх Вартоломей председателства Всеправославния събор през 1998 г. "Интересно, помни ли той сега как се преодоля разколът? И защо не повдига отново за общоправославно обсъждане този въпрос - да се свика събор?"

Призиви за Всеправославен събор се отправят и сега от представители на църквите на Русия, Сърбия, Гърция и Кипър.