Проблемите на България не са Путин, Волгин и Мадуро…
Секция: Анализи
13 Февруари 2019 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проблемите на България не са Путин, Волгин и Мадуро…

/КРОСС/ БСП се тресе от вътрешни борби и интриги, но запазва целостта си и е главният конкурент на ГЕРБ на предстоящите избори за европейски парламент. И като нищо може да вкара толкова евродепутати, колкото и ГЕРБ.

Какво се случва с останалите партии?

Т. нар. патреоти ако се обединят, може да имат представител. Но това изглежда малко вероятно, след нападките и обидите, които си размениха Сидеров и Симеонов.

Т. нар. насипно дясно обаче, дали ще се обедини или не, упорито се стреми да остане без представител в европарламента. Причините са прости, но непреодолими.


„Сигналите", които „излъчват"

техни представители или обикновени симпатизанти из социалните мрежи, се свеждат до еднозначни коментари срещу президента Радев или Корнелия Нинова, с повод и без повод, също толкова еднозначно по „жизненоважни" проблеми като Мадуро във Венецуела, правилният избор на изтребители Ф16, Истанбулската конвенция и др. подобни. Меркел и Макрон са божества...

Какво е сбъркано тук? За тях почти не съществуват реалните вътрешни проблеми на България. Ограничават ги до Пеевски и защита на Лозан Панов. Борисов е по-малък дразнител, а мнозина негласно го приемат, защото той може да „бие" БСП.

Главните врагове и източник на негодувание са Радев, Путин, Волгин, ДС, „комунистите" и евентуално плочките по „Граф Игнатиев".

При разразилия се скандал с министъра на културата Банов, условно наречените „либерални медии" и симпатизантите на „насипното дясно" застанаха в негова подкрепа. Йончева е „комунистка". Освен това приемат и обвиненията срещу нея, че си е имала работа с КТБ. При толкова хора от ГЕРБ свързани с КТБ, по онова време банката на властта, сега се превръща в обвинение това, че Йончева е взела пари от КТБ, за да прави филми за една телевизия, която към онзи момент подкрепяше Борисов.


Социалната база на малките десни партии

очевидно се е стеснила (виж по-долу брой гласове на изборите). Това очевидно са хора, които имат достатъчно доходи, за да се вълнуват повече от либерални и европейски проблеми, отколкото от бедността и стагнацията в икономиката в България, корупцията (за тях тя съществува само по политически признак, главните й носители са Пеевски или ДС и комунистите).

Докато управляващите обясняват колко всичко е розово, как страната никога не е била по-добре (това го казват буквално Борисов и говорителите му), чужди инвеститори се изнасят от България, преките чужди инвестиции през последните три години са спаднали катастрофално, българи продължават да емигрират поради ниски доходи у нас, голяма част от населението работи сезонна работа в други страни, за да се издържа.

Като кажеш на някой от т. нар. десни, че сега две трети от доматите са вносни, а в миналото България е била от най-големите износители на плодове и зеленчуци в Европа, или, че преди 1989 г. е имало 10-11 млн. овце, а сега има 1,2 млн., ще ти отговорят „ти си комунист", това е носталгия по соца...

Ето затова няма да вкарат хора на изборите за европарламент и най-вероятно пак ще отпаднат и на парламентарните избори. Защото средният българин очаква в европарламента някой да му защитава интереса, а не да му размахва поучително пръст, че не слушаме Брюксел, да го назидава да не си позволява „антиевропейско говорене". И да му набива като главен въпрос как трябва да принадлежим към ЕС и НАТО, при положение, че България е член на ЕС от 2007 г. и на НАТО от 2004 г. Тоест, от времето, когато президент беше „руският агент" Първанов и управляваше омразната тройна коалиция с премиер Станишев.
Йесмен не е печеливша предизборна позиция

То е като някакъв вид религиозна принадлежност - аз съм „десен", против „комунистите", аз съм носителят на европейските ценности. Като не ти стигат идеи и достойнства, непрекъснато говориш за опасността от Путин, представяш се като бранител на европейската интеграция и единствен неин говорител, и т. н. Това не стига да се задържиш на политическата сцена. Затова и т. нар. насипно дясно изпада от парламента.

Така постепенно партията ГЕРБ се установи като единствената дясна парламентарна партия, която погълна електората на някогашното СДС. И продължава да асимилира хора от десните. На следващите избори със сигурност ще има още имена от тях, включени в листите на ГЕРБ. И някои гласоподаватели ще предпочетат ГЕРБ „за по-сигурно".
Същевременно ГЕРБ се окопава в държавата. В малките населени места най-големият работодател е държавата и общината, тоест ГЕРБ. Дори обикновен служител в техническа служба в община се назначава с партийна протекция или решение от местните партийци.

И поради липса на друга опозиция, ще дойде момент БСП да победи ГЕРБ на изборите. Малките десни партии й съдействат в тази посока.

-Представянето на изборите:

2013

Движение България на гражданите - 115 хил. гласа (3,2%)

ДСБ - 100 хил. гласа (2,9%)

СДС - 48 хил. гласа (1,7%)

2014

Реформаторски блок - 290 хил. гласа (8,9%)
(На тези избори се обединиха и се явиха с декларации, че не искат Борисов за премиер, и избиратели видяха в тях алтернатива)

2017


Реформаторски блок + Глас народен - 107 хил. гласа (3,1%)

Да България - 101 хил. гласа (2,9%)

Нова република - 86 хил. гласа (2,5%)

Източник: e-vestnik