Нови промени при приема на първокласници в училищата
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Февруари 2019 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови промени при приема на първокласници в училищата

/КРОСС/ В първа група за прием в първи клас освен децата, които живеят в прилежащия район на училището в продължение на три и повече години, вече ще попадат и децата, чиито братя и сестри до 12 години учат в същото училище, независимо къде живеят. Няма значение през кой месец по-големите деца навършват 12 години, важно е това да става в годината на постъпване в първи клас на по-малките им братя и сестри.Няма значение дали по-големите деца навършват 12 години през януари или декември. Има се предвид, че това трябва да става в годината на постъпване в първи клас на по-малките им братя и сестри, обясни Ели Тричкова от дирекция „Организация и контрол" в Министерството на образованието и науката.

Целта е родителите да бъдат улеснени като водят двете си деца в едно и също училище. По думите на Ели Тричкова има конкретна причина да бъде фиксирана именно 12-годишна възраст. 12 години е възрастта, до която родителите са длъжни да не оставят децата си без надзор, ако това създава опасност за тяхното развитие.

Ако кандидат-първокласникът има брат или сестра над 12-годишна възраст в същото училище, той няма да попадне в първа група за прием, но това ще му носи допълнителни точки.