Разкриха загадка, свързана с възникването на живота
Секция: Наука
13 Февруари 2019 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разкриха загадка, свързана с възникването на живота

/КРОСС/ Международен изследователски екип заключи, че преди 3,5 милиарда години микробният живот на Земята е процъфтявал, а не е бил на границата на изчезването, съобщи сайтът Физ.орг.

Смята се, че първите живи организми се появили на нашата планета преди 3-4 милиарда години. Учени се опитват да уточнят кога са се появили едноклетъчни, защото ако за възникването на живот е трябвало да мине дълго време, това означава, че появата му е свързана с особени условия.

Ако първите организми са се появили скоро след формирането на Земята и микробният живот е процъфтявал, съществува голяма вероятност форми на живот да са се разпространили във Вселената.

Сега специалистите анализирали изотопния състав на древни седименти. Известно е, че в анаеробни условия микроорганизмите редуцират сулфатите до сулфиди. При това от вида метаболизъм зависи съотношението между изотопи на сярата в отпадъчните продукти.

Учените свързали съотношението между стабилни изотопи на сярата - сяра-32, сяра-33 и сяра-34, с бактериалния метаболизъм и констатирали, че признаците на живот се проследяват в разстояние на над 3 милиарда години. Това съответства на хипотезата, че древните микроорганизми са били широко разпространени на Земята.