Съветът на ЕС и ЕП отвориха пътя на Северен поток 2
Секция: СВЯТ
13 Февруари 2019 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съветът на ЕС и ЕП отвориха пътя на Северен поток 2

/КРОСС/ Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент съгласуваха поправките в Газовата директива на ЕС, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от ТАСС. Европейската комисия уточни в изявление, че промените ще бъдат приети окончателно през идните месеци. Поправките са били одобрени на заседание на комисията на ЕП по енергетика, което било проведено при закрити врата и продължило девет часа, съобщи Блумбърг, цитирайки свой източник. Сега те трябва да бъдат утвърдени от Съвета на ЕС на министерско равнище.

ЕК потвърди в изявление, че е постигнато предварително политическо споразумение за поправките. Променената директива ще влезе в сила, след като бъде одобрена официално от ЕП и от Съвета на ЕС и "през идните месеци бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС".

След това страните членки на Европейския съюз ще трябва в срок от девет месеца да приведат своето национално законодателство в съответствие с новата Газова директива, се отбелязва в изявлението.

В петък германски и френски медии съобщиха, че Париж и Берлин са подготвили компромисен вариант за поправките в директивата, който ще позволи те да бъдат утвърдени и едновременно с това ще остави на Германия широки възможности за реализиране на проекта за газопровод "Северен поток-2", припомня ТАСС.Същността на френско-германското предложение се състои в това, че страната, на чиято територия ще се намира пунктът за получаване на газ от морския газопровод, ще получи правото да избира как да прилага Газовата директива и възможни изключения от нея. В случая тази страна е Германия, посочва ТАСС.

ДПА отбелязва, че операторът на газопровода може да очаква някои допълнителни регулации, но проектът, водеща роля в който има руският държавен концерн Газпром, не е заплашен.

Критиците твърдят, че "Северен поток-2" ще увеличи зависимостта на Европа от Русия. Защитниците на газопровода обаче подчертават необходимостта от сигурни енергийни доставки на фона на намаляващия добив на газ в ЕС.