Плантации за трюфели сред иновациите на изложбата „Агра 2019“
Секция: ИКОНОМИКА
13 Февруари 2019 13:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плантации за трюфели сред иновациите на изложбата „Агра 2019“

/КРОСС/ Отглеждането на трюфели е новият хит в земеделието, затова новости за сектора ще бъдат показани на Международната селскостопанска изложба „Агра 2019" от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив.
Иновация от европейски мащаб са фиданките на леска, дъб, габър, липа, орех и иглолистни видове, „заразени" със спори от пет вида български трюфели, и технологията за създаване на трюферии в пустеещи земи. Върху тях се засаждат овощни, горски или декоративни дръвчета, в които са имплантирани семена на скъпите подземни гъби. Така техните плантации могат да се комбинират с други полезни култури, носещи допълнителен доход.
През последните години у нас се активизира производството на памук, затова български учени предлагат сортове, оценени като ново направление в селекцията. Те са с естествено оцветено кафяво влакно, по-дългото и по-фино от стандартното, с висок екологичен и стопански ефект, твърдят създателите.
Новост е и технологията за производство на твърда пшеница, подходяща за направата на високо качествени макаронени изделия. Сортът осигурява по-добри икономически резултати за фермерите.
Това са част от иновациите, които Селскостопанската академия ще демонстрира на „Агра 2019" наред с различни сортове растения и породи животни, технологии за тяхното отглеждане. Акцентира се на индустриалното животновъдство заради търсенето на суровини за хранителната индустрия.
Важен сегмент на „Агра 2019" са семената, торовете и препаратите за растителна защита. Те са разработени въз основа на най-модерни екологични методи за обработка на земята, променят тотално растениевъдството и го превръщат в целогодишна дейност. Представят ги научни институти и световно известни фирми от Холандия, Австрия, Германия, Франция.
Биопроизводството е едно от водещите направления в изложбата, където ще бъдат показани технологии и оборудване, чисти торове и препарати, продукти на земеделски и животновъдни ферми. В деловата програма са включени Ден на биологичното земеделие и други събития за сектора.
Комплексни решения за своята работа ще открият и фермерите, занимаващи се с конвенционално растениевъдство и животновъдство. На „Агра" се демонстрира последно поколение техника за различни дейности в големи и малки стопанства. Представят се финансови инструменти за подпомагане и кредитиране.
Така не само показваме иновации за селското стопанство, но и улесняваме пътя за тяхното внедряване в практиката, коментира доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, организатор на „Агра" и на изложбите „Фудтех" - за хранителната индустрия, и „Винария" - за лозарство и винарство, които ще се проведат по същото време.