Михаил Баришников иска да се върне в София
Секция: КУЛТУРА
13 Февруари 2019 17:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Михаил Баришников иска да се върне в София

/КРОСС/Месец след двата си спектакъла в столичната опера, световноизвестният балетист и хореограф Михаил Баришников написа в писмо до кмета на столицата Йорданка Фандъкова, че се надява отново да дойде в София.
"Надявам се скоро да се възползвам от Вашата покана и да се върна във Вашия прекрасен град,", пише геният. „Радвам се, че любовта ми към творчеството на Йосиф Бродски и споменът за него, близък приятел, който наистина ми липсва, ще отвори нови хоризонти за неговите почитатели", добавя в писмото си до градоначалника Баришников.
На 19 и 20 януари един от най-големите балетисти в историята представи в София новата си страст - театъра. Той изигра моноспектакъла си „Бродски/Баришников" в две поредни вечери пред разпродадената зала на Операта. На минималистичните представления присъства целият арт елит на страната. Голяма част от публика беше покорена от стиховете на Йосиф Бродски изречени и изживяни на сцената от Михаил Баришников. Въпреки че имаше и полюсни емоции след финалните аплодисменти. Театроведът Аве Иванова например, нарече спектакъла „безочлива халтура", докато хореографът на балет „Арабеск" Мила Искренова разказа: „Баришников ме разрева, когато го гледах за пръв път - сега се случи същото".
За балетиста този спектакъл е повратна точка в живота, неговият преход от танца към театъра. От 4 години „Бродски/Баришников" обикаля световните сцени и се радва на изключителен успех.