Траур в Македония, 14 души загинаха в тежък пътен инцидент
Секция: СВЯТ
14 Февруари 2019 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Траур в Македония, 14 души загинаха в тежък пътен инцидент

/КРОСС/ 14 и 15 февруари ще бъдат обявени за дни на траур заради тежката катастрофа, която се случи на пътя Скопие-Тетово близо до Карпалак, предава скопската телевизия MTM.

14 души загинаха при инцидент по пътя Скопие-Тетово, когато пътнически автобус с 50 души се обърна край село Ласкарци, движейки се по новия път за с. Бояне. Сред жертвите е и синът на депутат от редиците на Социалдемократическия съюз на Македония, съобщиха местните медии. Шестима са в тежко състояние с опасност за живота.

Очевидци са заявили пред телевизия „Телма", че ситуацията около мястото на трагедията е била страшна. Още преди пристигането на екипите на бърза помощ местното население е оказало помощ на пострадалите.

„Тежка нощ, пълна с огромна болка и тъга. Нямам думи, които могат да са достатъчно утешителни за семействата на нашите съграждани, трагично загубили живота си тази вечер в тежката катастрофа", изрази съболезнованията си премиерът Зоран Заев. Очаква се днес той да посети ранените при произшествието.

През нощта мястото на инцидента остана отцепено, а инспекцията и извличането на автобуса продължава и днес. Според първоначалната информация от инспекцията, инцидентът се е случил следобед, когато автобус с регистрационни номера на Гостивар е пресякъл защитната ограда от противоположната страна на магистралата, след което се е отклонил от пътя и се е преобърнал край село Ласкарци.

„ТВ 21" съобщава, че Главната прокуратура на Македония е поискала да се направи анализ на кръвта и урината на водача на автобуса. За да определи причините за произшествието, прокурорът ще издаде заповеди за аутопсия на починалите лица, както и за извънредна техническа проверка на превозното средство. Албаноезичният ТВ канал „Алсат-М" съобщава, че повечето от пътниците са били от Гостивар. Според медията те работят в Скопие и са се връщали към домовете си. Според очевидци, автобусът спукал гума, в резултат от което шофьорът загубил контрол над превозното средство и то излетяло от пътя и се превъртяло.

Село Ласкарци се намира на територията на община Сарай, в западния край на скопското поле до магистралата Скопие-Тетово. Населението на селото е предимно албанско.