Липса на кворум отложи началото на пленарното заседание
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Февруари 2019 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Липса на кворум отложи началото на пленарното заседание

/КРОСС/ Липса на кворум отложи началото на днешното заседание на парламента. Регистрираха едва 110 народни представители, без тези от опозицията в лицето на БСП и ДПС. Така депутатите не можаха да стартират дебатите по второ четене на Изборния кодекс, които предстоят да бъдат окончателно гласувани. При втория опит за регистрация с кворум на ръба от 122 народни представители парламентът започна работа.
Една от най-важните промени, върху които депутатите предстои да дискутират е свързана с отпадане забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронните и информационните медии в изборния ден. Предложението за това е на ГЕРБ, а в мотивите си те се позовават на наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват данни, което според тях поражда неравнопоставеност.

Депутатите ще обсъжда още възможността за въвеждане видео-наблюдение в изборния процес, както и дали да отпаднат номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината.
Очаква се спорът да се концентрира и около състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), чийто мандат изтича в края на месец март. От БСП настояват процедурата за избор на нови членове да стартира още тази седмица, за да може да приключи до законовия срок - 21 февруари. Нагласите сред редиците на управляващите обаче се съставът на Комисията да не бъде променян преди изборите.