Крум Зарков: Приемаме Изборен кодекс на тъмно и набързо, това е лудост
Секция: ПОЛИТИКА
14 Февруари 2019 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крум Зарков: Приемаме Изборен кодекс на тъмно и набързо, това е лудост

/КРОСС/ Лудост е начинът, по който се приемат промените в Изборния кодекс. До 12 часа и 16 минути снощи продължи заседанието на правната комисия, част от промените се приемаха на тъмно или "по принцип", а реално депутатите в зала не са имали никакво време да се запознаят подробно с доклада от решенията на комисията. За това предупреди от трибуната зам.-председателят на групата на БСП Крум Зарков.
Той припомни тежкото заседание от снощи и обвини управляващите, че нагло заобикалят правилата като вкарват промени не между първо и второ четене, а по време на самото заседание. Което реално обезсмисля дебатите, защото не дава възможност на депутатите да гласуват обосновано и осъзнато.
Предлага ни се нещо, направено на тъмно и набързо. Това е лудост, категоричен бе Крум Зарков. По думите му дори юристите, участвали като консултанти при промените, изготвени от ГЕРБ, вече не искат да част от процеса и крият имената си.

Минути преди полунощ Данаил Кирилов решаваше "на коляно" кои решения на РИК и ОИК ще могат да се обжалват и кои -не. Приемахме кслючови промени полузаспали и без дебати. Това, което направихте снощи, бе шамар в лицето на цялото българско общество, заяви Явор Божанков от трибуната. Депутатът от левицата е член на правната комисия и сподели емоционално част от случилото се по време на 10-часовото вчерашно заседание. Заклахте ритуално преференциалния вот, въпреки волята на българските граждани да гласуват за личности, обърна се към мнозинството Божанков.

Очаква от ГЕРБ контрираха, че опозицията разиграва театър и се опитва да опорочи изборния процес. В същото време приетите снощи промени орязват огромна част от демократичните права на избирателя и отварят вратичка за повече фалшификации на резултатите. ГЕРБ и ДПС, освен това, обезмислиха преференциалния вот като промениха прага за отчитане на преференциите. Машинното гласуване пък ще бъде въведено в много малка част от избирателните секции.