Над 500 души бяха прегледани безплатно в социалната кухня на омбудсмана
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Февруари 2019 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 500 души бяха прегледани безплатно в социалната кухня на омбудсмана

/КРОСС/ Водещи кардиолози, общопрактикуващи доктори, специализанти и студенти по медицина прегледаха безплатно днес над 500 души в социалната кухня на омбудсмана Мая Манолова, която се намира в двора на столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий".
Инициативата бе по повод Деня на любовта, а целта - да се осигури безплатен профилактичен преглед на хора, които нямат достъп до здравеопазване и елементарни медицински грижи.
„Любовта, която носим в сърцата си, има различни измерения. Но грижата, вниманието, човешкото отношение към ближния и особено към най-уязвимите хора, са най-висшата й проява. Неслучайно избираме този ден за инициативата и неслучайно каним лекари, предимно кардиолози, защото в основата е сърцето, което за да дава любов, трябва да е здраво", заяви Манолова пред журналисти.


Събитието бе подкрепено от проф. д-р Найденка Златарева с екип лекари от „Аджибадем Сити Клиник", д-р Мирослав Ангелов и д-р Йордан Христов УМБАЛ „Св. Анна", д-р Благовест Стоименов и д-р Васил Колев от Университетска болница „Александровска", д-р Гергана Николова от Българския лекарски съюз и д-р Валентин Пеев от Българския червен кръст, както и от студенти от Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски". В знак на уважение всички те получиха от омбудсмана почетен приз „Добро сърце".
„Днес е и 40-ият работен ден на социалната кухня. Дневно през нея минават средно между 700 и 800 души и се раздават по 1 000 порции храна.

Това означава, че за тези 40 дни през нея са минали около 30 000 души и сме раздали 40 000 порции храна. Това са 40 000 порции отношение, доброта и любов към хората, които имат нужда от подкрепа", подчерта омбудсманът и благодари на всички доброволци и партньори на социалната кухня.
Проектът стартира на 17 декември м.г. с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, по инициатива на омбудсмана Мая Манолова и с подкрепата на Българския червен кръст и Министерството на земеделието, храните и горите. Храната се приготвя абсолютно безвъзмездно от сертифицирана кетърингова фирма на Милен Цанов и Александър Ковачев, с продукти, дарени от големите търговски вериги.