Калоян Паргов: Декларацията срещу Луковмарш е тест за проевропейската ориентация на всяка партия в България
Секция: ПОЛИТИКА
14 Февруари 2019 14:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Декларацията срещу Луковмарш е тест за проевропейската ориентация на всяка партия в България

/КРОСС/ Декларацията срещу Луковмарш е тест за проевропейската ориентация на всяка партия в България. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов по време на сесията на Столичния общински съвет днес. Той прочете въпросната декларация срещу шествието на омразата от името на общинските съветници от Левицата и предложи всички политически партии, представени в СОС, да я подкрепят. Това предизвика бурни дебати в залата, а най-остро се противопоставиха от ВМРО и СДС.

"В момента над Европа отново е надвиснала опасността от събуждане на мракобесната идеология на нацизма и фашизма и е нормално всички отговорни политически партии да се изправят срещу заплахата, коментира Калоян Паргов. - Голямата ми изненада обаче беше от реакцията на колегите в залата след като прочетох декларацията. Най-вече от контраизказването на представителя на ВМРО Карлос Контрера и на СДС Борислав Бориславов. Двамата много остро се противопоставиха на декларацията и то пред очите на Йорданка Фандъкова, която предпочете да мълчи. С колегите от БСП призовахме столичният кмет да заяви ясна позиция в залата. Такова нещо не се случи. Явно коалиционното партньорство е по-важно от европейските ценности. Борбата срещу нацизма и фашизма е в основата на европейското обединение от преди над 60 години. Затова в известен смисъл нашата декларация и подкрепата й е своеобразен тест за проевропейската ориентация на всяка политическа партия. Очевидно БСП е единствената проевропейска партия в България. Реформаторският блок отново се раздели - половината подкрепиха декларацията, другата - не".

Калоян Паргов припомни, че миналата година Европейският парламент прие резолюция, в която призова държавите-ченки да направят всичко възможно, за да възпрепятстват провеждането на подобни прояви като Луковмарш на техните територии. "ГЕРБ като управляваща партия в България и част от семейството на ЕНП би трябвало да се съобрази с тази резолюция, коментира председателят на групата на БСП в СОС. - Така щеше да покаже проевропейска ориентация, която се съдържа дори в името й - Граждани за европейско развитие на България. В поведението на ГЕРБ днес обаче нямаше нищо европейско".

Ето и пълния текст на Декларацията на групата на БСП В Столичния общински съвет:

"През последните години сме свидетели на прояви на нетолерантност и ксенофобия, както в Европа, така и по света. За съжаление и у нас се наблюдават подобни действия. Българите никога не са били толерантни към демонстрации на такава мракобесна идеология, каквато е "кафявата чума". Доказателство за това е спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта преди 76 години.
Въпреки това в София се подготвя поредния парад на омразата, организиран от крайнодесни групировки в памет на ген. Христо Луков. По времето на Втората световна война той е начело на Съюза на българските национални легиони - пронацистка организация, която е и сред най-яростните поддръжници на Закона за защита на нацията, влязъл в действие през януари 1941 г.
Антисемитизмът на Луков и неговите последователи е в пълен противовес на светлия момент, когато България успешно спря депортацията на българските евреи в лагерите на смъртта. Същевременно режимът, поддържан от Луков, разрешава депортацията на 11 343 евреи от териториите в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, които намират смъртта си в лагера Треблинка.
Ние, общинските съветници от БСП, сме убедени, че e огромна грешка Столична община да допусне провеждането на шествие в чест на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история през 20-ти век.
Ето защо настояваме кметът на София Йорданка Фандъкова ясно да заяви позицията си по темата "Луковмарш" и да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване провеждането на този парад на омразата.
Длъжни сме да отстояваме европейските ценности, като заклеймим екстремизма, фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация. Пред октомври 2018 година Европейският парламент гласува документ, в който изрази беспокойството си от нарастващото приемане на фашизма, расизма и ксенофобията и призовава държавите-членки на ЕС да забранят неофашистките и неонацистките групи и техните прояви.
Предлагаме, като знак за проевропейската ни ориентация, Столичният общински съвет категорично да се противопостави на провеждането на Луковмарш, като приеме декларация, в която да осъди всички профашистки и националистки прояви на територията на София.