Фейсбук премахна страници и профили, насочени към хора в Молдова
Секция: Технологии
14 Февруари 2019 18:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фейсбук премахна страници и профили, насочени към хора в Молдова

/КРОСС/ Технологичната компания Фейсбук заяви, че е премахнала страници и профили, участвали в "съгласувано неистинско поведение", насочено към хора в Молдова, където по-късно този месец предстоят избори, предаде Ройтерс.

Според Фейсбук собствениците на страниците и профилите пускали публикации за местни новини и политически въпроси като задължително образование по руски или английски език и обединение с Румъния.
"Въпреки че хората зад тази дейност се опитваха да скрият своята самоличност, нашият ръчен преглед установи, че част от тази дейност е била свързана с хора, работещи за молдовското правителство", каза компанията.

Тя заяви, че е премахнала 168 профила и 28 страници във Фейсбук и 8 профила в социалната мрежа Инстаграм, участвали в дейности, използващи съчетание от фалшиви профили и някои истински профили, за да заблудят другите за това кои са и какво правят. Около 54 000 профила са последвали поне една от тези страници.

Фейсбук напоследък предприема сурови мерки срещу подобни профили в страни като Русия, Иран и Индонезия, след като през последните две години беше подложена на критики заради това, че се бави с разработването на инструменти за борба с екстремистко съдържание и пропагандни операции. Молдова, разположена между членуващата в Европейския съюз Румъния и Украйна, е преследвана от скандали, а прозападното й правителство не успява да повиши ниските жизнени стандарти, което тласка много избиратели към социалистите, подкрепящи по-близки връзки с Русия.