НАТО почва учения в Черно море
Секция: СВЯТ
14 Февруари 2019 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАТО почва учения в Черно море

/КРОСС/ След няколко дни кораби на НАТО ще участват във военни учения в Черно море в рамките на подкрепата на пакта за Украйна. Това заяви днес в Брюксел генералният секретар Йенс Столтенберг. Той говори в края на двудневната среща на министрите на отбраната от страните членки на алианса.
„Значително увеличихме присъствието ни по вода, но и по въздух и суша в Черноморския регион", изтъкна Столтенберг.
Съюзниците обсъдиха и ситуацията в Украйна с нейния министър на отбраната Степан Полторак. Те отново призоваха Русия да освободи всички украински моряци, които задържа през ноември 2018 г. и които смята сега да съди. Същевременно от НАТО насърчиха Киев да продължи с реформите и да приеме препоръките на Венецианската комисия относно спорния закон за образованието.
Изтребители на НАТО пак прехванаха руски самолети над Черно море
НАТО преразглежда нивото на сътрудничеството си със силите за сигурност на Косово след решението на властите в Прищина те да бъдат трансформирани в армия, каза ще Столтенберг.
Дискусията по въпроса продължава и в Брюксел очакват решение да бъде взето напролет. Това се случва точно на 20-годишнината от създаването на КФОР - умиротворителните сили в Косово.
Още през декември 2018 г. НАТО размаха пръст на Косово заради решенето силите засигурност да станат редовна армия. Столтенберг тогава предупреди, че стъпката е ненавременна и противоречи на съветите на много страни от алианса. Сега той припомни, че го е казвал неведнъж на косовския президент Хашим Тачи и на премиера Рамуш Харадинай.
НАТО е твърдо ангажирана със стабилността на Западните Балкани, допълни генералният секретар.
Сред главните обсъдени теми бе и Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег. САЩ дадоха предизвестие за напускането му. Срокът изтича на 2 август.
Предстои среща на външните министри от НАТО през април във Вашингтон. А държавните и правителствените ръководители ще се съберат през декември в Лондон.