Хирургията дава нов живот за болните с драстичните форми на затлъстяване
Секция: Здраве
14 Февруари 2019 20:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Хирургията дава нов живот за болните с драстичните форми на затлъстяване

/КРОСС/ Проблемът с наднорменото тегло става все по-сериозен в развития свят, в Европа, както и у нас, в България. По последни данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването между 30-70% от населението над 18-годишна възраст в държавите от Европейския съюз страдат от наднормено тегло, а между 10-30% са със затлъстяване. Прогнозата е, че до 2030 г. наднорменото тегло ще се увеличи с 33%, а високостепенното затлъстяване - със 130%.

Според специалисти затлъстяването е хронично заболяване, което е свързано с развитието на повече от 195 усложнения. Сред тях са захарен диабет тип 2, хипертония, сърдечно-съдов инцидент, синдром на сънна апнея, увреждане на ставите, безплодие, рак и т.н. По думите на диетолога доц. Теодора Дърленска лечението от последствията на това заболяване коства на ЕС 59 млрд. евро годишно.

Днес в Александровска болница експерти разискваха и представиха един от успешните варианти за лечение на хора, болни от затлъстяване - бариатричната или метаболитната хирургия.

Д-р Константин Гроздев от Клиника по хирургия е извършил повече от 1000 лапароскопски операции, включително и бариатрични. Той припомни критериите за наднормено тегло и затлъстяване. Идеалното тегло е при индекс на телесна маса (ИТМ) между 15 и 25, а при тежките случаи - с ИТМ над 35 хирургията е сред ефективните методи за лечение.

В Александровска болница ще бъде изградено звено, което да се занимава специално с метаболитна хирургия, съобщи директорът на лечебното заведение доц. Костадин Ангелов. Там ще работят лекари от различни специалности, сред които кардиолог, анестезиолог, специалист по сънна апнея, пластичен хирург.

На днешната среща в лечебното заведение беше обявено и създаване на пациентска организация „Моят нов живот" на оперираните с бариатрична хирургия в България.

Специалисти пациенти ще направят постъпки за ангажимент от НЗОК - главно финансов, по лечението на болни със затлъстяване.