Нови данни за еволюцията на динозаврите
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Февруари 2019 21:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови данни за еволюцията на динозаврите

/КРОСС/ Сравнително добре запазен скелет на тревопасен динозавър, открит в скала край река в Танзания, разкрива важни особености за еволюцията на най-едрите същества, живели някога на Земята, предаде Ройтерс.

Новооткритият динозавър е наречен Mnyamawamtuka moyowamkia. Той има дълъг врат и опашка. Цялата му дължина е осем метра, а теглото - около тон. Гигантът е живял преди 110-100 милиона години и е ранен представител на титанозаврите.

Първите титанозаври се появяват през кредата - приблизително преди 125 милиона години. Преди динозаврите да изчезнат след сблъсък на астероид със Земята преди 66 милиона години, титанозаврите достигат гигантски размери. Например, намереният в Патагония скелет на титанозавър показва, че животното е било дълго 37 метра и е тежало 70 тона.

"Mnyamawamtuka е важно откритие, тъй като е запазен относително цял скелет от ранния период на диверсификация на титанозаврите. Останките дават ценна информация за цялата група титанозаври преди тяхното разпространение из целия свят," каза Патрик О'Конър - професор по анатомия в Университета на Охайо.

Mnyamawamtuka означава "чудовището от Мтука", защото скелетът е открит в скала близо до река Мтука в Югозападна Танзания. Ерозията разкрила костите на скелета. Те били на 6 метра над коритото на реката. Мястото е живописно - по скалите живеят маймуни, птици-носорози и всякакви насекоми, обясни О'Конър.

Досега са открити кости от около 60 титанозавъра в целия свят. Но от повечето от тях са намерени само малки останки. Скелетът на Mnyamawamtuka е запазен 45%. Кости от предните и задните крайници, много прешлени от врата и опашката са съхранени, но не и черепът.

Опашните прешлени на Mnyamawamtuka имат сърцевидната форма, която вероятно е правела опашката по-силна. Животното е живяло в топла и суха среда, каквато е срещащата се днес в южната част на Централна Африка.