Българите пият близо 120 млн. литра вино годишно
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Февруари 2019 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Българите пият близо 120 млн. литра вино годишно

/КРОСС/ Между 110 и 120 млн. литра вино се консумират на година в България. Данните изнесе на Трифон Зарезан министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов край Свиленград, където участва в ритуала по зарязването на лозите.

По думите му браншът е стабилен. С 14 хил. декара са са увеличили лозовите насаждения през последната година в страната. Масивите с различни сортове грозде са вече над 60 хил. хектара.

"Това се случва не без помощта на програмата за преструктуриране, която сега влиза в нов 5-годишен период. Тя е с бюджет от 133 млн. евро общо", отбеляза министър Порожанов. И посочи, че освен преструктурирането на лозовите масиви, в програмите, по идея на бранша влизат още застраховките и възможностите за инвестиции. Подпомагането стига до 600 хил. евро.

"Сумата не е за големи инвестиции, но дава възможност да се направят подобрения в избите - подмяна на бъчви и съоръжения", отбеляза още министър Порожанов.

След миналогодишната малко по-слаба реколта, земеделският министър очаква тази година да е по-благоприятна.

Над 60 млн. литра е износът на вино от България. Той върви основно за Китай, САЩ и Русия и ЕС. Над 2 млн. литра пък е годишният износ за Япония. С падането на митата по споразумението между ЕС и Япония, се очаква количеството да скочи поне двойно.

От 226 изби, които работят у нас, 72 са чужди инвеститори, отбеляза още министър Порожанов относно интереса към бранша в България от страна на чужденци.