Британски следователи са в София, проучват връзката между отравянето на Скрипал и Гебрев
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Февруари 2019 07:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Британски следователи са в София, проучват връзката между отравянето на Скрипал и Гебрев

/КРОСС/ Екип от британски следователи е в България, за да проучи дали подозренията за отравянето на местен търговец на оръжие през 2015 г. има връзка с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му миналата година в Солсбъри, пише британският вестник Гардиан.

„Има британски екип тук", е заявил в интервю за изданието българският премиер Бойко Борисов. "Те провеждат съвместно разследване с българските правоприлагащи органи", е казал Борисов.

Разследващият сайт Bellingcat. обяви днес, че е идентифицирал истинската самоличност на третия заподозрян за отравянето на Скрипал и дъщеря му - Денис Сергеев, високопоставен агент от руското военно разузнаване.

Миналата седмица Bellingcat разкри, че руски офицер на ГРУ (руското военно разузнаване), който е бил в Обединеното кралство по време на отравянето на бившия руски агент Скрипал през март 2018 г., е пристигнал в България само няколко дни преди бизнесменът Емил Гебрев и синът му да бъдат отровени с неидентифицирано вещество.

Кой е Емилиян Гебрев

"Bellingcat сега е в състояние да разкрие истинската самоличност и биография на този офицер от ГРУ, който е действал на международно ниво с фалшивата самоличност Сергей Вячеславович Федотов. В действителност това лице е Денис Вячеславович Сергеев, високопоставен офицер от ГРУ, дипломирал се във Военно-дипломатическата академия на Русия", пише изданието.

Денис Сергеев е роден в Ушарал, тогава съветски Казахстан, близо до границата с Китай, през 1973 г. От 2000 г. е в Москва, където учи във Военно-дипломатическа академия. Сайтът няма точна информация, но предполага, че Сергеев е полковник или генерал-майор.През 2010 г. получава втората си самоличност Сергей Вячеславович Федотов. В периода 2012 - 2018 г. под това име пътува до Прага, Милано, Женева, Париж, Белград, Бургас, София, Истанбул, Барселона. Повече от четири пъти е бил в Лондон. Две от пътуванията му до Лондон са били малко преди и след референдума за Брекзит.Изданието съобщава, че следващата седмица ще изнесе подробности как са идентифицирали Сергеев.