Преглед на вестниците
Секция: Преглед на печата
15 Февруари 2019 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на вестниците

/КРОСС/ Българинът живее с около 520 лева на месец, показват данни на Националния статистически институт за последното тримесечие, цитирани от вестник "Труд".

Междувременно обаче доходите от заплатите са нараснали с 10% за година и вече формират над 55% от семейния бюджет. В интервю за вестника председателят на Асоциацията на софтуерните компании Доброслав Димитров отчита, че средната заплата на програмистите у нас е близо 4 пъти по-висока от средната заплата за страната, а броят на заетите в сектора се увеличава с всяка година.

"Стандарт" акцентира върху предупреждението на директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард за нова глобална финансова криза. Ниският размер на външния дълг, солидният бюджетен излишък и рекордно ниската безработица остават буфери на България при евентуална икономическа буря, констатира вестникът.

Тема на столичните вестници са и гласуваните промени в Изборния кодекс, според които гласуването ще става само с машини след местния вот тази година. Въвежда се и долен праг за преференциите, който прави на практика невъзможно пренареждането на партийните листи, пише вестник "24 часа".

"ГЕРБ и ДПС съвсем обезсмислиха изборите", обобщава в заглавие вестник "Сега", според който с промените управляващата коалиция е поела пълен контрол над изборния процес. Заглавието на "Дума" по темата е "Мнозинството се гаври с правата на избирателите".

Заразата с дребна шарка у нас е друг фокус на печата. До момента има доказани 5 случая на морбили, за други 12 се очаква потвърждение, съобщава "24 часа". "Поражда се гняв срещу т.нар. антиваксъри - хората, които отказват ваксини", констатира още изданието.

На челната си страница "Труд" информира, че Европейският парламент е гласувал да се финансират неправителствени организации, които организират протести срещу правосъдието. Поправката е прокарана в програмата Правосъдие от групите на зелените и социалистите на пленарната сесия в Страсбург в сряда, за нея са гласували четирима български евродепутати.

Милиардите за Ф-16 да отидат за рязко повишаване на жизнения стандарт, настоява в интервю за вестник "Стандарт" зам.-председателят на парламента и лидер на "Воля" Веселин Марешки. По думите му България трябва да е и сред първите, които да се включат в проекта на Европейския съюз за въздушноотбранителна система.

Вербалната агресия над медиците от Спешната помощ е ежедневие, казва в интервю за "Телеграф" директорът на Центъра за спешна помощ в София д-р Георги Гелев. Агресията се проявява и към диспечерите. По думите на д-р Гелев това е тежка психологическа и емоционална преса, която демотивира хората и затова кадровият дефицит се задълбочава.