Щита на ацтекския император Монтесума изложиха в Мексико
Секция: Наука
15 Февруари 2019 08:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Щита на ацтекския император Монтесума изложиха в Мексико

/КРОСС/ Щит, за който се смята, че е принадлежал на императора на ацтеките Монтесума, бе изложен в Националния исторически музей на Мексико сити преди ден.

Кураторите на музея казват, че закръгления по форма и украсен с пера щит е един от само четирите, просъществували до ден днешен, и най-вероятно е използван от повелителя на местните индианци само за церемониални цели, а не в бой.

Макар и да изглежда сходен с другите щитове, наричани „чимали", използвани от ацтекските воини от онова време, задълбочено изследване от музея показа, че специално този е направен от кожа на оцелот - малка, прилична на леопард котка, характерна за този регион. Той е украсен с хиляди пера и злато, което наведе изследователите на предположението за церемониално предназначение.

Монтесума /или Моктесума/ е управлявал в столицата Теночтитлан, преди да бъде убит при размирици в ранната фаза на испанското завоевание на ацтекската империя през 1520 година.

Монтесума е направил опит за установяване на мир с новодошлите бели, които смятал за божества с предсказано от легендите пристигане, но бил взет за заложник по заповед на Кортес и използван като марионетка. Това довело до недоволство, размирици и бунт на военните вождове, по време на които императорът бил убит с камъни от прашки, докато се опитвал да държи помирителна реч пред бунтовниците. Впоследствие ацтекиге успели да изтласкат испанците от Теночтитлан, но след прегрупиране Кортес се завърнал, превзел столицата и разрушил цялата империя.