Фондация „Стоян Камбарев“ предизвиква с нова Награда за кино 355
Секция: КУЛТУРА
15 Февруари 2019 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фондация „Стоян Камбарев“ предизвиква с нова Награда за кино 355

/КРОСС/ Фондация за изкуство „Стоян Камбарев" навършва 10 години и предизвиква младите кинотворци с нещо ново, смело и различно. По случай юбилея се учредява нова Награда за кино 355. Ще бъдат избрани 3-ма режисьори на възраст между 18 и 30 години, всеки от които ще трябва да заснеме 5-минутен игрален филм за 5 календарни дни. Търсим млади творци с висока мотивация, силно желание и страст за кино!

Професионално международно жури ще оценява кандидатурите и ще селектира трима финалисти, които Фондацията ще подкрепи, като им осигури 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studio, с възможност за ползване на всички декори, снимачна техника, осветление, звук, реквизит и гардероб.

Крайният избор на победител ще е в ръцете на публиката по време на юбилейната Церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев". Престижното събитие ще се проведе на 17-ти април 2019 г. в Централен Военен клуб в София.

Първият носител на Награда за кино 355 ще получи специална статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондация „Стоян Камбарев" и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio.

По случай 10-годишнината на Фондацията в заглавието на филма трябва да присъства числото "10", което да се вплете в сюжета, при пълна свобода на тема и жанр. Допускат се изцяло авторски сценарии. Освен 5-минутния филм, тримата финалисти ще трябва да заснемат и 1-минутно персонално представяне в свободен стил, което ще се излъчи преди лентата.

Ето какво сподели за новата идея актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, в качеството си на Председател на УС на Фондация "Стоян Камбарев": "Щастлива съм, че успяхме да съберем забележително 9- членно международно жури с председател Фил Рот от UFO, в което влизат известни продуценти, сценаристи и режисьори от Холивуд, Великобритания и България. Официлно представяне на членовете на журито ще направим съвсем скоро. Радвам се, че всички те откликнаха с голямо желание на поканата ни, така че сме готови за активна работа и селекция от всички точки на света. Но най-важното е, че всеки един от нас, освен член на журито е и партньор на Фондация "Стоян Камбарев", чрез компанията, която представлява. Идеята е опитните и успешни творци от нашия бизнес да подкрепят младите таланти активно в реализацията на техните мечти, а не просто да раздаваме чекове и статуетки.
За изминалите 10 години нашата Фондация, подкрепи "полета" на над 70 млади творци от различни области и продуцира много впечатляващи проекти. Мисля, че точно с това сме уникални и с гордост мога да кажа, че дейността ни е абсолютен прецедент в България. Тази година продължаваме традицията, като освен на 5-мата номинирани за Наградата за полет в изкуството, чиито имена ще обявим в началото на март, ще акцентираме и върху тази наша нова и вълнуваща идея - Награда за кино 355. Искрено се надявам, тримата финалисти да направят силни и интригуващи филми и да затруднят в максимална степен аудиторията, която ще трябва интерактивно да избере филма победител."

Кандидатури за Награда за кино 555 се приемат в рамките на един месец от 15.02.2019 до 15.03.2019 г. на сайта на Фондацията www.kambarev.org.